Czekoladowy tort z brzoskwiniami

Ocena:

4.5 (193)

  • 40 min.
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 30-35 minut
Oczekiwanie: 3 i 1/2 godziny
Porcja: 370 kcal

Składniki:

  • 8 jajek
  • czubata szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 80 dag brzoskwiń
  • tabliczka czekolady
  • kostka masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 ml likieru brzoskwiniowego
  • 50 ml rumu
  • sok z 1/2 cytryny
  • torebka galaretki brzoskwiniowej

Czekoladowy tort z brzoskwiniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: żółtka ucierać z cukrem na parze tak długo, aż masa zgęstnieje. Masło rozpuścić na małym ogniu, ostudzić i wymieszać z żółtkami. Mąkę przesiać na żółtka, wymieszać. Białka ubić, pianę delikatnie wymieszać z masą. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-35 minut w temperaturze 180°C.
  • Krem: czekoladę stopić. Masło utrzeć z cukrem i czekoladą, wlać likier, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki, miąższ pokroić na cząstki. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 warstwy. Rum wymieszać z sokiem z cytryny i nasączyć ciasto.
  • Krążki przełożyć kremem (3 łyżki odłożyć) i kawałkami brzoskwiń. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie, zapiąć bok tortownicy, zalać tężejącą galaretką. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Zdjąć obręcz tortownicy, boki tortu posmarować pozostałym kremem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne