Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 30-35 minut
Oczekiwanie: 3 i 1/2 godziny
Porcja: 370 kcal
Składniki:
8 jajek
czubata szklanka cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 kostki (10 dag) masła
80 dag brzoskwiń
tabliczka czekolady
kostka masła
5 łyżek cukru pudru
50 ml likieru brzoskwiniowego
50 ml rumu
sok z 1/2 cytryny
torebka galaretki brzoskwiniowej
Czekoladowy tort z brzoskwiniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: żółtka ucierać z cukrem na parze tak długo, aż masa zgęstnieje. Masło rozpuścić na małym ogniu, ostudzić i wymieszać z żółtkami. Mąkę przesiać na żółtka, wymieszać. Białka ubić, pianę delikatnie wymieszać z masą. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-35 minut w temperaturze 180°C.
Krem: czekoladę stopić. Masło utrzeć z cukrem i czekoladą, wlać likier, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki, miąższ pokroić na cząstki. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 warstwy. Rum wymieszać z sokiem z cytryny i nasączyć ciasto.
Krążki przełożyć kremem (3 łyżki odłożyć) i kawałkami brzoskwiń. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie, zapiąć bok tortownicy, zalać tężejącą galaretką. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Zdjąć obręcz tortownicy, boki tortu posmarować pozostałym kremem.