Czekoladowy krem bawarski

Ocena:

4.48 (179)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób

Przepis na czekoladowy deser: krem bawarski

Składniki:

  • 90 ml mleka
  • 90 ml śmietany kremówki
  • laska wanilii przekrojona wzdłuż na pół
  • 3 duże żółtka
  • 5 dag cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • DO DEKORACJI:
  • 3 dag grubo startej gorzkiej czekolady
  • 10 dag mieszanki owoców leśnych (mrożonych)

Czekoladowy krem bawarski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko z kremówką wlewamy do garnka z grubym dnem i ustawiamy na małym ogniu. Z wanilii wydobywamy ziarenka wanilii i razem z laską wkładamy do mleka, podgrzewamy, doprowadzając niemal do wrzenia. Żółtka ubijamy z cukrem na jasną i gęstą masę. Wyjmujemy laskę wanilii z garnka. Gorące mleko wlewamy stopniowo do żółtek. Przekładamy do garnka i podgrzewamy,stale mieszając (ok. 5 min). Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami wody, odstawiamy na 5 min, przelewamy do ciepłego kremu i mieszamy. Przecedzamy krem przez sito i odstawiamy do wystygnięcia. Od czasu do czasu mieszamy, aby zapobiec powstaniu kożucha. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Wystudzoną czekoladę łączymy z kremem, przykrywamy i schładzamy. Kiedy krem zacznie się ścinać na brzegach, ubijamy śmietanę i łączymy ją z kremem. Lekko natłuszczamy 4 foremki o pojemności 125 ml i przekładamy do nich krem. Schładzamy w lodówce 3–4 godz. Przed podaniem ostrożnie wyjmujemy krem z foremek, układamy na talerzykach. Przybieramy startą czekoladą i owocami.

Porady

Zobacz też: Ciasto filo z kremem czekoladowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne