Czekoladowy krem bawarski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mleko z kremówką wlewamy do garnka z grubym dnem i ustawiamy na małym ogniu. Z wanilii wydobywamy ziarenka wanilii i razem z laską wkładamy do mleka, podgrzewamy, doprowadzając niemal do wrzenia. Żółtka ubijamy z cukrem na jasną i gęstą masę. Wyjmujemy laskę wanilii z garnka. Gorące mleko wlewamy stopniowo do żółtek. Przekładamy do garnka i podgrzewamy,stale mieszając (ok. 5 min). Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami wody, odstawiamy na 5 min, przelewamy do ciepłego kremu i mieszamy. Przecedzamy krem przez sito i odstawiamy do wystygnięcia. Od czasu do czasu mieszamy, aby zapobiec powstaniu kożucha. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Wystudzoną czekoladę łączymy z kremem, przykrywamy i schładzamy. Kiedy krem zacznie się ścinać na brzegach, ubijamy śmietanę i łączymy ją z kremem. Lekko natłuszczamy 4 foremki o pojemności 125 ml i przekładamy do nich krem. Schładzamy w lodówce 3–4 godz. Przed podaniem ostrożnie wyjmujemy krem z foremek, układamy na talerzykach. Przybieramy startą czekoladą i owocami.