Make eat easy

Naleśniki czekoladowe

Ocena:

4.49 (156)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Naleśniki czekoladowe to świetna odmiana od tradycyjnej wersji. Są pyszne, szczególnie uwielbiane przez dzieci i zaskakująco proste do zrobienia. Można jeść je na śniadanie, słodki obiad i podwieczorek. Wystarczy dodać do ciasta na naleśniki kakao i dokładnie wymieszać. Mają brązowy kolor i lekko gorzki, kakaowy aromat. Naleśniki czekoladowe podajemy z serkiem wymieszanym z ulubionymi owocami i oczywiście polane czekoladą.

Składniki:

  • mąka pszenna  120 g

  • jajka  2 szt.

  • masło  30 g

  • mleko  300 ml

  • cukier  13 g

  • cukier waniliowy  8 g

  • kakao  16 g

  • sól  1 szczypta

Naleśniki czekoladowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Suche składniki: do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier biały i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy), mieszamy łyżką, np. drewnianą.

    naleśniki czekoladowe - suche składniki
  • Krok 2:

    Mokre składniki: masło roztapiamy, odstawiamy, do ciasta dodajemy lekko ciepłe. Do suchych składników wlewamy mleko, wbijamy jajka.

    naleśniki czekoladowe - mokre składniki
  • Krok 3:

    Miksowanie: suche i mokre składniki mieszamy mikserem, aż nie będzie widać żadnych grudek. Potem dokładamy roztopione, lekko ciepłe masło i miksujemy do połączenia składników. Ten dodatek sprawi, że będziemy mogli smażyć naleśniki czekoladowe bez dodawania tłuszczu na patelnię. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut.

    naleśniki czekoladowe - miksowanie
  • Krok 4:

    Smażenie: rozgrzewamy patelnię, bez tłuszczu, bo już mamy masło w cieście. Nabieramy je łyżką do nakładania zupy (wazową). Wlewamy na patelnię i poruszamy nią tak, żeby rozprowadzić ciasto równomiernie. Smażymy z dwóch stron przez około 2 minuty. Gotowe naleśniki odstawiamy do przestygnięcia.

    naleśniki czekoladowe - smażenie
  • Krok 5:

    Nadziewanie: ulubiony serek homogenizowany, np. śmietankowy lub waniliowy mieszamy z umytymi i osuszonymi borówkami lub innymi dowolnymi owocami. Zamiast serka możemy zrobić twarożek lub bitą śmietanę. Przekładamy go na lekko ciepłe naleśniki czekoladowe i ostrożnie rolujemy. 

    naleśniki czekoladowe z serkiem i borówkami
  • Krok 6:

    Podawanie: najpierw robimy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej (w miseczce postawionej na garnku, w którym gotuje się woda) lub w mikrofalówce. Do roztopionej czekolady wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do połączenia składników. Naleśniki czekoladowe ozdabiamy polewą czekoladową i posypujemy świeżymi owocami.

    naleśniki czekoladowe
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne