Murzynek z powidłami

Ocena:

3.84 (451)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Murzynek z powidłami śliwkowymi to niezwykle wilgotne i mocno czekoladowe ciasto. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki kawy lub herbaty. Wieńczy je smakowita polewa z kakao. Co ważne, z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy domowych wypieków – jest proste, szybkie i niedrogie. Jeśli nie lubicie spędzać długich godzin w kuchni, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na szybkie ciasto czekoladowe z powidłami. 

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • soda oczyszczona  6 g

  • cukier  200 g

  • mąka pszenna  300 g

  • kakao  95 g

  • masło  175 g

  • mleko  180 ml

  • powidła śliwkowe  150 g

  • cukier puder  60 g

Murzynek z powidłami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: umieszczamy w rondelku 125 g masła, 150 ml mleka, 70 g kakao i cukier. Podgrzewamy, mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ją do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (tryb góra-dół). Keksówkę o wymiarach 12x28 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. 

  • Krok 2:

    Masa: oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy z sodą do oddzielnej miski. Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy powidła śliwkowe i żółtka. Wsypujemy mąkę z sodą. Mieszamy wszystko za pomocą rózgi kuchennej. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z masą szpatułką. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: przelewamy masę do przygotowanej foremki. Wkładamy ją do piekarnika na około 45 minut. Sprawdzamy, czy murzynek z powidłami jest gotowy za pomocą patyczka. Studzimy ciasto (najlepiej na kratce cukierniczej). 

  • Krok 4:

    Polewa: pozostałe masło kroimy w kostkę. Przekładamy je do rondelka i roztapiamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier puder. Kontynuujemy podgrzewanie do jego rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z ognia. Jego zawartość łączymy z 25 g kakao i 30 ml mleka. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Dekorujemy gotową polewą wystudzone ciasto.  

Porady

  • Po wystudzeniu ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi polecamy przechowywać w temperaturze pokojowej – zachowa świeżość przez około 3 dni. Żeby zapobiec jego wysuszeniu, warto owinąć je folią spożywczą lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. 
  • Do ciasta warto dodać domowe powidła śliwkowe. Są słodkie i esencjonalne, a na dodatek mamy pewność, że nie zawierają żadnych sztucznych składników. 
  • Przepis na murzynka z powidłami można urozmaicić, dodając do masy łyżeczkę cynamonu lub zmielonej na drobno kawy rozpuszczalnej. Entuzjaści nieco bardziej wyszukanych połączeń smakowych mogą pokusić się o dorzucenie odrobiny sproszkowanej papryki chili, która świetnie przełamuje czekoladowe nuty wypieku. 
  • Szybkie ciasto z powidłami śliwkowymi polecamy upiec w keksówce o długości około 30 cm, ale równie dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 22 cm. Oczywiście można również wykorzystać inne blaszki, należy jednak wtedy pamiętać o odpowiednim dostosowaniu proporcji składników i czasu pieczenia. 
  • Jak sprawdzić, czy murzynek ze śliwkami jest już upieczony? Wystarczy użyć drewnianego patyczka. Należy wbić go w środek ciasta i zerknąć, czy po wyjęciu jest suchy. Jeśli tak, to ciasto jest gotowe. W przeciwnym razie należy zostawić je w piekarniku na kolejne 5 minut i powtórzyć test.   
  • Osoby, które starają się ograniczyć spożycie białego cukru mogą przygotować ciasto murzynek z powidłami śliwkowymi na bazie ksylitolu lub erytrolu. 
  • Żeby wzmocnić owocowy smak wypieku, możemy dodać do masy pokrojone na kawałki świeże węgierki lub śliwki w syropie. Możemy nimi także udekorować wierzch murzynka. Ciasto czekoladowe ze śliwkami to świetny pomysł na świętowanie końca lata. 
  • Jeśli chcemy zrobić deser wegański, możemy przyrządzić wilgotne ciasto z powidłami śliwkowymi i olejem. Jajka należy pominąć, a mleko krowie zamienić na roślinne. Dodatek przetworów owocowych sprawi, że murzynek będzie miękki i apetyczny. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Bezglutenowy murzynek z powidłami 

Przepis na ciasto z powidłami śliwkowymi i kakao można dostosować do wymagań diety bezglutenowej. W tym wypadku należy zastąpić podaną w naszej recepturze mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej, owsianej i ziemniaczanej. Inne produkty, które mogą wykorzystać osoby uczulone na gluten, to m.in.: 

  • mąka gryczana, 
  • mąka kukurydziana, 
  • mąka z ciecierzycy, 
  • mąka kokosowa
  • mąka amarantusowa. 

Każda z nich charakteryzuje się różnymi wartościami odżywczymi, profilem smakowym i indeksem glikemicznym. Na przykład mąka gryczana i amarantusowa mają lekko orzechowy aromat. Bezglutenowy murzynek z powidłami może również powstać na bazie gotowej mieszanki do wypieków oznaczonej certyfikatem przekreślonego kłosa. Pamiętajmy też, żeby upewnić się, że zakupione przez nas kakao i soda oczyszczona są pozbawione glutenu.     

Jak udekorować ciasto czekoladowe z powidłami?  

Wilgotne, mocno czekoladowe, wypełnione owocowym nadzieniem – słowem idealne. Ciasto czekoladowe z dżemem śliwkowym uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak je udekorować? Najczęściej na jego wierzchu znajduje się polewa na bazie kakao. To jednak nie jedyna opcja. Murzynek z powidłami równie pięknie będzie się prezentował ozdobiony za pomocą takich dodatków jak: 

  • krem czekoladowy ganache – jego przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy podgrzać w rondelku śmietanę kremówkę, a następnie dodać do niej posiekaną czekoladę gorzką, mleczną lub białą. Całość miesza się do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  • bita śmietana – ta dekoracja szczególnie spodoba się dzieciom. Warto posypać ją wiórkami czekoladowymi lub kakao. 
  • sos waniliowy – świetnie komponuje się z tradycyjnymi wypiekami, takimi ciasto murzynek, szarlotka i babka. Oferuje niepowtarzalny aromat dzięki zawartości prawdziwej wanilii. Doskonale podkreśla powidła śliwkowe korzennym posmakiem.   

Wierzch ciasta czekoladowego z powidłami można także posypać wiórkami kokosowymi. Równie dobrze sprawdzą się rodzynki lub posiekane na drobno i podprażone na suchej patelni orzechy włoskie.  

Ciasto murzynek – inne wersje przygotowania 

Murzynek to jeden z najpopularniejszy wypieków w naszym kraju. Nie ma chyba osoby, która choć raz go nie spróbowała. Nic dziwnego – jego smak jest wyśmienity, a przygotowanie bardzo proste. Od czasu do czasu warto jednak pokusić się o przyrządzenie go w bardziej wyszukanej wersji. Szczególnie polecamy spróbować murzynka z jabłkami – jeśli dodamy do masy także odrobinę cynamonu, całość wyjdzie fantastycznie. 

Domorosłym cukiernikom ceniącym prostotę w kuchni polecamy murzynek z dżemem. Jaki smak przetworów wybrać? Może być to konfitura brzoskwiniowa, morelowa lub agrestowa, a także przyjemnie kwaskowy dżem z czerwonej porzeczki. W zależności od przepisu dodaje się go bezpośrednio do masy lub rozsmarowuje na upieczonym i przekrojonym cieście.  

Ciekawą wersją ciasta jest murzynek z serem. Poza standardowymi składnikami do jego przygotowania potrzebujemy półtłustego twarogu. Należy go dokładnie rozetrzeć z masłem, cukrem, jajkiem i budyniem śmietankowym. Powstałą w ten sposób serową mieszankę wykłada się na masę czekoladową.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne