Czekoladowe ciasto śliwkowe

Czekoladowe ciasto śliwkowe

Dodany przez:

Czekoladowe ciasto śliwkowe

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4.18 z 11 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 25 dag gorzkiej czekolady (minimum 60%)
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 jajka

Przygotowanie

  1. Czekoladowe ciasto śliwkowe
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150–160°C. Dno i boki tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Śliwki myjemy, osuszamy, nacinamy, usuwamy pestki. Układamy je rozcięciem do dołu w tortownicy. Połamaną czekoladę i masło roztapiamy w rondelku umieszczonym nad gotującą się wodą. W drugim rondelku podgrzewamy 10 dag cukru z 75 ml wody, aż cukier się rozpuści, a syrop zacznie wrzeć.
  3. Zdejmujemy z ognia i schładzamy kilka minut przed wymieszaniem z czekoladą. Jajka ubijamy z resztą cukru na bardzo lekką i puszystą masę. Wlewamy powoli czekoladę z syropem i mieszamy, aż się połączą. Mieszaninę ostrożnie wylewamy na śliwki. Tortownicę ustawiamy na ściereczce na głębokiej blasze, do której wlewamy tyle ciepłej wody, aby sięgała do połowy boków tortownicy.
  4. Pieczemy 50 min lub do czasu, aż ciasto dotknięte dłonią będzie się lekko chwiać (jak stężała galareta). Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy w kąpieli wodnej do całkowitego wystudzenia. Ostrożnie wyjmujemy ciasto z tortownicy i usuwamy papier do pieczenia.
  5. Jeśli mamy problem z wyjęciem ciasta, dno tortownicy ogrzewamy lekko nad małym płomieniem gazu, powinno się poluzować.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy deser ciasto czekoladowe śliwka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy