Czekoladowa charlotte z truskawkami

Doskonały deser czekoladowy z truskawkowym musem. Charlotte to deser, w którym pyszny krem lub mus nakładamy do formy wyłożonej biszkoptami.

Dodany przez: mojegotowanie

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

s

Składniki

  • biszkopty:
  • 12 dag mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 15 dag cukru
  • mus czekoladowy:
  • 12 dag gorzkiej czekolady 70 proc.
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka amaretto
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • jajko
  • 200 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • mus truskawkowy:
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 25 dag truskawek
  • łyżeczka startej skórki z limonki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 5 dag cukru
  • 200 ml kremówki
  • dekoracja:
  • szklanka truskawek
  • polewa:
  • 10 dag cukru kryształu
  • 5 dag kakao
  • 1/3 szklanki śmietany 30 proc.
  • łyżeczka żelatyny

Przygotowanie

  1. Na biszkopty: mąkę przesiewamy z kakao. Żółtka ubijamy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą jajeczną. Dosypujemy mąkę z kakao i mieszamy, uważając, by piana nie opadła, napełniamy rękaw cukierniczy z gładką końcówką o śr. 1 cm.
  2. Dwie blachy wykładamy pergaminem. Na jednym rysujemy dwa koła o śr. 15 cm, na drugim dwa długie paski o wysokości 8 cm. Posypujemy delikatnie cukrem pudrem, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.
  3. Wyciskamy ciasto spiralnie, aby wypełniło zaznaczone koła. Z reszty wyciskamy niezbyt grube wałki na biszkopty, zachowując ok. 1 cm odstępu. Pieczemy 10 min w temp. 180°C.
  4. Na mus czekoladowy: połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej z mlekiem i amaretto. Żelatynę moczymy w łyżce wody, gdy napęcznieje, przekładamy do ciepłej masy czekoladowej i mieszamy.
  5. Do lekko przestudzonej masy dodajemy jajko i mieszamy. Schłodzoną śmietanę razem z cukrem ubijamy i delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Studzimy.
  6. Na mus truskawkowy: żelatynę moczymy w łyżce wody. Do garnuszka wrzucamy truskawki, podlewamy 1/4 szklanki wody, dodajemy skórkę z limonki, imbir i cukier. Gotujemy na małym ogniu 10–15 min lub aż część płynu odparuje i masa zacznie gęstnieć (jeżeli nie chcemy pestek z truskawek, to musimy przetrzeć wszystko przez sito). Zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż się rozpuści i połączy z resztą masy.
  7. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z przestudzonym musem truskawkowym, mieszamy i odstawiamy. Dno tortownicy (21 cm) wykładamy folią.
  8. Na spodzie układamy jeden blat biszkoptowy. Pałeczki biszkoptów układamy wokół obręczy tortu. Nakładamy mus czekoladowy, na nim kładziemy drugi blat biszkoptowy, a na nim wykładamy mus truskawkowy.
  9. Na polewę: cukier i kakao mieszamy ze śmietaną i 1/3 szklanki wody. Podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, do momentu uzyskania jednolitej masy. Kiedy będzie gorąca, rozpuszczamy w niej żelatynę.
  10. Studzimy i chłodzimy w lodówce, aby zaczęła tężeć, ale zachowała płynną konsystencję. Na mus truskawkowy wylewamy polewę. Gdy zacznie tężeć, wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.
czekolada truskawki charlotte
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze