ZjedzPięknie

Mazurek czekoladowy

Ocena:

4.47 (187)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Mazurek czekoladowy to jedna z licznych wariacji na temat tego tradycyjnego wypieku wielkanocnego. Składa się z trzech elementów – klasycznego kruchego spodu, kremu czekoladowego i dekoracji, którą możemy dobierać według uznania. Jego wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt dużo czasu, a na dodatek można go upiec z wyprzedzeniem. Sprawdźcie, jak przyrządzić najprostszy mazurek z czekoladą.  

Składniki:

  • masło  300 g

  • śmietana 36%  100 g

  • gorzka czekolada  100 g

  • żółtko  4 szt.

  • cukier puder  150 g

  • mąka pszenna  400 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • migdały  50 g

  • skórka pomarańczowa  50 g

  • orzechy włoskie  50 g

Mazurek czekoladowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Miękkie masło przekładamy do miski, dosypujemy cukier puder i ucieramy, aż masa będzie kremowa. Potem dodajemy po 1 żółtku, nie przerywamy ucierania, po każdym miksujemy przez minutę i dopiero dokładamy kolejne. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy je do lodówki na godzinę lub na 20 minut do zamrażalnika (czas nie został uwzględniony w klasyfikacji).

    mazurek czekoladowy - masło z żółtkiem
  • Krok 2:

    Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, przez chwilę je zagniatamy. Przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub bułką tartą (może też użyć blaszki ze zdejmowanym rantem). Ciasto można rozwałkować i dociąć je w formie na potrzebną wielkość lub wykleić dno, urywając kawałki ciasta, które równomiernie rozkładamy na dnie.

    mazurek czekoladowy - spód
  • Krok 3:

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie grzania góra-dół. W tym czasie zajmujemy się ciastem, które zostało. Dzielimy na 4 części – 2 większe i 2 mniejsze – będzie nam potrzebne do zrobienia rantów. Możemy zrobić to na 2 sposoby: z każdej robimy wałeczek, na wielkość blachy – 2 dłuższe i 2 krótsze. Układamy je na brzegach ciasta. Można też po prostu wylepić ciastem rant i wyrównać.

    mazurek czekoladowy - ranty
  • Krok 4:

    Ciasto na mazurek czekoladowy wkładamy do piekarnika na 25 minut, aż się zrumieni. Blaszkę z blatem wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

    mazurek czekoladowy - upieczony blat
  • Krok 5:

    Polewę przygotowujemy z 50 g masła, 100 g śmietanki i 100 g gorzkiej czekolady. Składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy do roztopienia, cały czas mieszamy, żeby masa się nie przypaliła. Odstawiamy ją do ostygnięcia. Na zimne ciasto przekładamy schłodzoną polewę i rozprowadzamy ją równomiernie.

    Polecamy zapoznać się ze szczegółowym przepisem na polewę czekoladową.

    mazurek czekoladowy - nakładanie polewy
  • Krok 6:

    Gdy polewa dobrze zastygnie, ozdabiamy wierzch płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową, tworząc wielkanocne wzory, np. bazie, kwiatki, jajeczka. Mazurek czekoladowy można też posypać posiekanymi orzechami włoskimi, zostawiając kilka połówek w całości.

    mazurek czekoladowy

Porady

  • Białka możemy wykorzystać do zrobienia innych elementów deserów, takich jak biszkopt, beza lub lukier królewski.
  • Mazurek z czekoladą nie musi mieć kształtu prostokąta. Możemy go upiec w dowolnej formie – na przykład do tarty lub owalnej, przypominającej pisankę. 
  • Możemy odłożyć część masy czekoladowej, schłodzić ją w lodówce, a następnie ubić na puszysty krem. Tak przygotowany francuski ganasz (ganache) możemy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nim mazurek czekoladowy. 
  • Jeśli wydaje nam się, że ciasto jest zbyt słodkie, przed nałożeniem kremu możemy wysmarować spód kwaskowym dżemem, na przykład porzeczkowym. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak ozdobić mazurek czekoladowy? 

Do dekoracji mazurka możemy wykorzystać ozdoby przygotowane własnoręcznie lub kupione w sklepie. Przed Wielkanocą z łatwością znajdziemy gotowe czekoladowe zajączki i jajka, a także wszelkiego rodzaju posypki i pisaki spożywcze. Nic jednak nie daje takiej satysfakcji, jak własnoręcznie przygotowana dekoracja, na przykład za pomocą: 

  • bakalii – z suszonych owoców i orzechów możemy tworzyć różne wzory kojarzące się z Wielkanocą, na przykład gałązki bazi. Płatki migdałów lub całe orzechy bez skórki z powodzeniem posłużą za pączki wierzby. Mazurek czekoladowy z bakaliami to nie tylko uniwersalne połączenia smakowe, ale także małe dzieło sztuki. 
  • ozdób z marcepanu – masę migdałową możemy formować w rozmaite figurki przestrzenne, na przykład w kształcie jajeczek lub zajączków. Nie potrzebujemy do tego specjalnego talentu artystycznego, wystarczy nieco wyobraźni i zapału. Mazurek wielkanocny czekoladowy może udekorować wspólnie cała rodzina, zwłaszcza z udziałem dzieci. 
  • płynnej czekolady – w tym przypadku używamy białej czekolady, dla kontrastu z ciemnym nadzieniem. Możemy ją rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć do szprycy. Dzięki temu możemy malować nią różne wzory lub tworzyć napisy jak na świątecznej pocztówce. 

Mazurek z czekoladą – inne propozycje 

Czekolada jest składnikiem, który można wykorzystać na wiele sposobów, a na dodatek świetnie łączy się z różnymi elementami deserów. Mazurek czekoladowy może mieć różne formy, a poniżej przedstawiamy niektóre z nich. 

  • Mazurek z białą czekoladą – krem wykonamy tak samo jak w podstawowym przepisie, ale warto tutaj eksperymentować z ciekawymi dodatkami. Białą czekoladę możemy połączyć z wiśniami, malinami lub konfiturą z róży. Może także stanowić składnik słodkiej masy budyniowej, którą wypełnimy nasz wielkanocny wypiek.    
  • Mazurek kajmakowo-czekoladowy – masa krówkowa z dodatkiem gorzkiej czekolady to kolejny słodka propozycja na Wielkanoc. Możemy użyć gotowego kajmaku w puszce lub wykonać go samodzielnie, z mleka skondensowanego. Taką masę możemy potraktować jako oddzielną warstwę lub wymieszać z roztopioną czekoladą lub kakao. Sprawdzi się tutaj także solony karmel
  • Mazurek czekoladowo-orzechowy – z gęstym, dekadenckim kremem, świetnie komponują się orzechy włoskie lub laskowe. Możemy je posiekać i dodać zarówno do kruchego spodu, jak i masy czekoladowej oraz dekoracji. 
  • Mazurek czekoladowy z mascarpone – krem czekoladowy ganache łączymy z serkiem mascarpone i miksujemy na gładką masę, a następnie wykładamy na kruchy spód. Uzyskujemy dzięki temu niezwykle kremowe nadzienie, które usatysfakcjonuje każdego łasucha i czekoladoholika.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne