Przepis na kurczaka z cytryna i czarnymi oliwkami.
Składniki:
po 1/2 pęczka tymianku i oregano
2 ząbki czosnku
kurczak
sól
pieprz
80 dag ziemniaków
2 cytryny
5 łyżek oliwy
2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
Cytrynowy kurczak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zioła siekamy, czosnek obieramy. Opłukanego i osuszonego kurczaka nacieramy solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Do środka wkładamy czosnek i połowę ziół, zaszywamy. Kładziemy piersią do dołu w natłuszczonej brytfannie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po ok. 30 min wokół ptaka rozkładamy ćwiartki obranych ziemniaków, posypujemy resztą ziół. Na kurczaku kładziemy plasterki z jednej cytryny, natomiast całość
skrapiamy oliwą i sokiem z drugiej cytryny, pieczemy jeszcze 1 godz. Aby pieczeń była bardziej soczysta, pod blachę można wstawić płaskie naczynie z wodą.
Kurczak jest prawidłowo upieczony w całości, gdy ze środka uniesionego na widelcu ptaka wypływa przezroczysty sok; skórka jest równo zrumieniona i chrupiąca; mięso nakłute widelcem jest pulchne i kruche, zaczyna odrywać się