Cytrynowy gulasz

Ocena:

4.51 (185)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
Cytrynowy gulasz

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 70 dag soli
  • po 60 dag wołowiny i jagnieciny
  • 4 papryki
  • fenkuł
  • 3 cebule
  • 100 ml oliwy
  • puszka pomidorów bez skóry
  • szczypta cukru
  • pieprz cytrynowy KAMIS
  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki papryki słodkiej
  • łyżka papryki ostrej
  • pęczek natki pietruszki
  • 30 dag mąki
  • 3 jajka

Cytrynowy gulasz - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cytrynowy gulasz
  • Skórkę na cytrynach nacinamy wzdłuż, zasypujemy solą, zalewamy wodą. Odstawiamy na 2 dni. Mięsa kroimy w kostkę ok. 3x3 cm. Tak samo kroimy paprykę, fenkuł w półplastry, a cebule w piórka. Warzywa przesmażamy na 2 łyżkach oliwy. Do garnka wlewamy resztę oliwy, układamy na przemian mięso, warzywa, pomidory i kiszone cytryny przekrojone na pół. Zalewamy wodą i doprowadzamy powoli do wrzenia.
  • Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem cytrynowym. W rondelku do rozgrzanego masła dodajemy słodką i ostra paprykę, mieszamy. Dodajemy do gulaszu. Przykrywamy i wstawiamy na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do temp. 140°C. Na makaron: natkę miksujemy z odrobiną wody. Z mąki, jajek, soli i odrobiny wody zagniatamy ciasto, dodając natkę. Wałkujemy na grubość ok. 3 mm, kroimy pasy szerokości 5–cm, z których wycinamy nitki makaronu. Gotujemy go w dużej ilości osolonej wody ok. 2 min. Podajemy z gulaszem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne