Domowa cytrynówka na miodzie, mocno schłodzona smakuje najlepiej. Mam wrażenie, że ta na miodzie jest nieco delikatniejsza w smaku i po prostu smaczniejsza.
Składniki:
Składniki na dwie butelki
spirytus 0,5 l
miód płynny akacjowy lub lipowy 0,5 szklanki
soczyste cytryny 4-5
woda 0,75 -1 l
cukier 0,5 szklanki lub mniej
Cytrynówka na miodzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowanie:
Cytryny zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2-3 minuty, osuszamy. Następnie porządnie je masujemy, aby wydobyć jak najwięcej soku.
Cytryny ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, ale samą żółtą skórkę ( biała skórka doda nam goryczy w nalewce, a to jest niepożądane ). Startą skórkę umieszczamy w naczyniu z nakrętką, zalewamy spirytusem i odstawiamy na noc.
Cytryny przepoławiamy i wyciskamy sok. W garnku umieszczamy sok wraz z miąższem z cytryn, cukier, miód i wodę. Mieszankę podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru, studzimy. Mieszankę cytrynową przecedzamy przez sitko.
Następnego dnia przecedzamy spirytus, usuwając skórkę cytryny i łączymy ze sobą mieszankę cytrusową i spirytus. Dokładnie mieszamy, po czym zlewamy do butelek przecedzając przez tetrę lub pończochę.
Wódkę odstawiamy na parę dni, aby dobrze się przegryzła. Najlepiej, aby dochodziła w lodówce, a przed podaniem przechowujemy w zamrażarce.
Otrzymałam dwa litry gotowej nalewki, gdyż rozcieńczyłam ją wodą do pożądanego smaku.
Porady
Otrzymałam dwa litry gotowej nalewki, gdyż rozcieńczyłam ją wodą do pożądanego smaku.