Ciasto ucierane z jabłkami

Ocena:

4.37 (163)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ciasto ucierane z jabłkami to najlepszy przepis na łatwy deser dla całej rodziny. Jest puszyste, a przy tym przyjemnie wilgotne, a aromatyczne jabłka dosłownie rozpływają się w ustach. Ten wypiek idealnie pasuje na różne okazje i trafia we wszystkie gusta, dlatego z pewnością stanie się hitem każdego rodzinnego spotkania i imprezy. Zobaczcie, jak zrobić ciasto z jabłkami, które zawsze wychodzi.

Składniki:

  • jabłka  4 szt.

  • cytryna  1 szt.

  • jajka  4 szt.

  • cukier  150 g

  • mąka pszenna  480 g

  • kwaśna śmietana  250 ml

  • proszek do pieczenia  7 g

  • masło  20 g

  • cukier puder  10 g

  • rum  50 ml

Ciasto ucierane z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Formę do ciasta dokładnie smarujemy masłem. 

  • Krok 2:

    Jabłka: owoce obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy łyżką cukru, aby nie ściemniały.

  • Krok 3:

    Ciasto: w misce ucieramy jajka z resztą cukru aż do białości. Dodajemy przesianą mąkę, śmietanę, rum i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. 

  • Krok 4:

    Ciasto ucierane z jabłkami: dno wysmarowanej masłem tortownicy wykładamy jabłkami, a następnie zalewamy owoce ciastem.

  • Krok 5:

    Pieczenie: ciasto ucierane z jabłkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 1 godzinę. 

  • Krok 6:

    Podanie: gotowy wypiek studzimy, przewracamy do góry dnem i posypujemy cukrem pudrem. 

Porady

  • Ciasto ucierane z jabłkiem najlepiej upiec w tortownicy z wyjmowanym dnem. Taka forma do pieczenia sprawdzi się przy ciastach, które po upieczeniu przewraca się do góry dnem. 
  • Placek ucierany z jabłkami to wypiek, który warto podać w całości i kroić na kawałki tuż przed jedzeniem. Warto podać go na pięknej paterze lub talerzu z kloszem, aby ciasto pięknie wyglądało, a przy tym nie wysychało. Takie naczynie ochroni też placek z jabłkami przed muszkami owocówkami. 
  • Aby nieco odchudzić ciasto z jabłkami, cukier można zastąpić ulubionym słodzikiem, takim jak erytrytol, stewia lub ksylitol. Dzięki temu całe ciasto stanie się znacznie mniej kaloryczne, a wciąż będzie równie smaczne.
  • Jeśli chcemy, by wilgotne ciasto z jabłkami prezentowało się jeszcze piękniej i smakowało lepiej, możemy dodatkowo polać je na wierzchu lukrem lub polewą czekoladową. Przygotowując ciasto dla dzieci, warto użyć kolorowej posypki lub udekorować je bakaliami. 
  • Placek z jabłkami będzie jeszcze smaczniejszy, gdy do ciasta dodamy szczyptę soli. Choć ten składnik nie kojarzy się ze słodkimi wypiekami, to warto go dodać, gdyż wydobywa i podkreśla ich słodycz.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto ucierane z jabłkami - dodatki

Powyższy przepis na ciasto z jabłkami można modyfikować, dodając ulubione składniki i przyprawy. Warto dorzucić do niego wszelkiego rodzaju orzechy, zarówno włoskie, pistacjowe, jak i migdały. Pysznie smakuje również ciasto ucierane z jabłkami i wiórkami kokosowymi. Jeśli nie macie pod ręką żadnych orzeszków, świetnie sprawdzi się również łyżka masła orzechowego. Tym, którzy lubią lekko pikantną nutę, polecamy dorzucić do surowego ciasta starty korzeń imbiru lub dosypać szczyptę imbiru w proszku. Czekoladoholicy powinni spróbować masy z dodatkiem kakao, a miłośnicy korzennych aromatów z pewnością będą zachwyceni wersją z dodatkiem cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej.

Ten deser świetnie też komponuje się też z innymi owocami, dlatego można dorzucić tu także skrojoną w kostkę gruszkę, garść borówek lub połówki śliwekDobrym pomysłem będą także suszone owoce, które nie tylko dodają smaku, ale także podbijają słodycz wypieku. Taki zdrowy dodatek może więc częściowo lub całkowicie zastąpić cukier. 

Ciasto ucierane z jabłkami warto też urozmaicić już po upieczeniu, podając je z bitą śmietaną lub gałką lodów o ulubionym smaku. Świetnym pomysłem na zaserwowanie tego deseru jest także polanie kawałka ciasta słonym karmelem

Jakie jabłka do ciasta?

Mokre ciasto z jabłkami to zasługa soku, który puszczają owoce podczas pieczenia. Warto więc wybrać odpowiedni gatunek, aby nadać wypiekowi pożądaną wilgoć. Na rynku dostępnych jest wiele odmian jabłek. Można wybierać spośród słodkich, kruchych, kwaśnych, soczystych miękkich, twardych, zielonych żółtych i czerwonych. Najbardziej klasyczny wybór na ciasto z jabłkami to papierówka, szara reneta oraz antonówka. Papierówka to wczesne kruche i dość kwaśne jabłko, które idealnie sprawdzi się przy ucieranym cieście. Niestety są to jabłka, które nie nadają się do przechowywania. Ich okres owocowania jest dosyć krótki, dlatego poza sezonem warto sięgnąć po inne kruche jabłka o kwaskowatym smaku. 

Inne pomysły na ciasta z jabłkami

Przepisów na placek z jabłkami jest wiele i choć wszystkie są smakowite, to znacznie się od siebie różnią. Warto więc testować różne receptury i wybrać tę ulubioną. Jednym z najpopularniejszych wypieków na jesień jest tarta z jabłkami. Aby ją zrobić, nie potrzebujecie wielu składników, a sam proces przygotowania jest bardzo prosty i szybki. Jeśli jednak szukacie czegoś jeszcze szybszego, przepisem dla was będą jabłka w cieście francuskim. To pyszny deser w formie uroczych ciasteczek. Potrzebne będą tylko owoce i gotowe ciasto francuskie, które można kupić prawie w każdym sklepie spożywczym. Taki gotowy spód wystarczy już tylko wypełnić owocami i zapiec.

Innym pomysłem na pyszne jesienne ciasto jest jabłecznik z bezą. Połączenie kruchego ciasta i delikatnej, lekkiej jak chmurka bezy z pewnością oczaruje każdego łasucha. Jeśli natomiast szukacie wykwintnego deseru na specjalne okazje, dobrym wyborem będzie rolada z jabłkami. Taki deser wygląda bardzo efektownie, a jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, więc sprawdzi się na każdą imprezę okolicznościową. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne