Cykoria faszerowana pieczarkami

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 10–15 minut Porcja: 210 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Cykoria faszerowana pieczarkami

Bez mięsa

Czas przygotowania:
Kalorie:
210 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 duże cykorie
  • 40 dag pieczarek
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i poddusić na maśle, dodać tymianek, pieczarki i ziemniaki. Tak długo dusić, aż sos z pieczarek odparuje. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę i tartą bułkę.
  2. Cykorie opłukać, przekroić wzdłuż na pół, wykroić głąb. Wino wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy, zagrzać, dodać cukier. Do gotującego się sosu włożyć połówki cykorii na 2 min.
  3. Cykorie osączyć, poukładać w żaroodpornej formie, napełnić farszem ziemniaczano-pieczarkowym, zalać sosem winnym. Piec 10–15 minut w temp. 180°C.
przekąska kolacja wegetariańska pieczarki przystawka cykoria cykoria faszerowana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze