Cygański kociołek

Danie, w którym można wykorzystać gotowane mięso z rosołu.

Dodany przez: gabaska

Cygański kociołek

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
140 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 50 dag gotowanego mięsa z rosołu
  • 2 zielone ogórki
  • po 1 strąku zielonej, żółtej i czerwonej papryki
  • 25 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • 250 ml rosołu
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Ogórki obrać, przekroić, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
  2. ■ Pieczarki umyć, odciąć trzonki, kapelusze pokroić na ćwiartki. Cebule obrać i posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki.
  3. ■ W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki, paprykę, ogórki,
  4. wymieszać. Smażyć kilka minut. Dodać pieczarki, wlać rosół, dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać mięso, cukier, cząber, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dusić kolejne 15 min. 10 minut przed końcem duszenia wrzucić pomidory wraz z sosem,
  5. wymieszać. Przed podaniem posypać natką.
mięso obiad pieczarki Papryka cygański kociołek gotowane mięso rosołowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze