"Cycki murzynki"

Wyśmienite ciasto na każdą okazję...

Dodany przez: sylwia2206

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto:
  • ¾szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1 szkl. maku
  • 1 szkl. wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 opakowanie kremu „karpatka”
  • 1 kostka masła lub margaryny – 250g
  • 1 litr mleka
  • Dodatki:
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów - 250g
  • orzechy laskowe - 100g
  • 2 opakowania polewy czekoladowej
  • Poncz:
  • 2 szkl. wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z pół cytryny

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem, dodać stopniowo żółtka. Do ubitej masy dodać mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 30min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  2. Przygotować nasączenie. Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Krem „karpatka” przygotować wg przepisu na opakowaniu. Nasączyć ciasto i położyć krem. Kłaść biszkopty namaczane w przygotowanym nasączeniu. Na każdy biszkopt położyć orzech laskowy i całość polać czekoladą.
deser dla dzieci orzechy laskowe mak wiórki kokosowe biszkopty krem Karpatka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze