Curry z burakami i wołowiną

Ocena:

4.53 (158)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób

Pyszne curry z brokułami i wołowiną to doskonały pomysł na rozgrzewający jesienny obiad.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych w skórce czerwonych buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 cm świeżego imbiru papryczka chili kilka gałązek kolendry
  • 2 łyżki podstawowej wersji curry + 1/2 łyżeczki mielonych goździków + 6 „kapsułek” kardamonu
  • po 3 łyżki pasty pomidorowej i melasy
  • sól, pieprz
  • 1,5 kg wołowiny do duszenia
  • olej
  • 2 duże czerwone cebule

Curry z burakami i wołowiną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Buraki obieramy, kroimy w grubą kostkę
  • 1/3 miksujemy na pastę z obranym czosnkiem i imbirem, papryczką chili (bez pestek), kolendrą, curry, goździkami i rozmiażdżonym kardamonem, pastą pomidorową i melasą
  • przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Mięso czyścimy z błon, kroimy na spore kawałki.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, partiami obsmażamy mięso ze wszystkich stron, na dużym ogniu, po czym odkładamy do miski i przykrywamy grubą warstwą folii aluminiowej.
  • Do garnka dolewamy jeszcze trochę oleju, wkładamy pokrojone w piórka cebule i szklimy, mieszając, aż będą zupełnie miękkie.
  • Dodajemy buraczaną pastę, podsmażamy, wkładamy mięso i zalewamy taką ilością gorącej wody, aby przykrywała składniki.
  • Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie bardzo miękkie.
  • Mieszamy z odłożonymi pokrojonymi burakami, przyprawiamy do smaku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne