4.44 (241)
Placki ziemniaczane to klasyka polskich obiadów, są chrupiące, aromatyczne i znakomicie smakują. Można je podawać zarówno na słodko, ze śmietaną i z cukrem, jak i na słono z sosami na zimno lub na ciepło z gulaszem bądź sosem pieczarkowym. Są pyszne, sycące, tanie, a składniki na nie mamy zazwyczaj w domu. Podajemy podstawowy przepis na placki ziemniaczane.
ziemniaki 500 g
mąka pszenna 6 g
cebula 1 szt.
jajka 1 szt.
sól 5 g
Ziemniaki: obieramy je i ścieramy na tarce, na drobnych oczkach, żeby uzyskać pulpę ziemniaczaną.
wero.ugc
Odsączanie: na misce układamy sitko, na nie przekładamy ziemniaki i czekamy aż oddadzą cały płyn, dla pewności warto je dodatkowo dociskać. Odstawiamy je na 3-6 minuty, żeby z odsączonego płynu wyodrębniła się skrobia.
wero.ugc
Placki ziemniaczane - przepis: do startych i odsączonych ziemniaków dodajemy łyżeczkę skrobi, drobno posiekaną cebulę, jajko i 6 g mąki, będzie to mniej więcej pół łyżki (najlepsza będzie mąka 400-500, a wersji bezglutenowej może być kukurydziana). Mieszamy do połączenia składników.
wero.ugc
Smażenie: na patelnię wlewamy olej rzepakowy (lub inny roślinny, np. słonecznikowy), tyle, żeby przykrył całą powierzchnię. Nakładamy porcje ciasta, zakładając, że 1 łyżka to 1 placek, masę rozprowadzamy łyżką - celem jest uzyskanie placków średniej wielkości i niezbyt grubych. Smażymy je z każdej strony na złoto, może to potrwać 2-3 minuty.
wero.ugc
Podanie: do placków ziemniaczanych pasuje kwaśna śmietana z odrobiną szczypiorku, sprawdzi się też sos aioli lub czosnkowy. Są też zwolennicy jedzenia placków na słodko - w tej wersji posypujemy je cukrem, można też dołożyć śmietanę lub jogurt naturalny. Popularnym sposobem serwowania są placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym.
wero.ugc
Porady
- Istnieją różne typy ziemniaków – które będą najlepsze, by przygotować idealne placki ziemniaczane? Przeczytaj wskazówki w artykule Placki ziemniaczane - praktyczne wskazówki, dzięki którym zawsze będą idealne – dzięki temu wyjdą nam perfekcyjne.
- Nie jesz mąki pszennej? Sprawdź, jaka mąka do placków ziemniaczanych sprawdzi się oprócz niej.
- Jeśli dbamy o linię, bez problemu przygotujemy placki ziemniaczane z piekarnika. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy masę ziemniaczaną w formie placuszków. Pieczemy je w temperaturze 180°C przez 25–30 minut.
- Placki ziemniaczane, a właściwie porcja wielkości 100 gramów, ma około 270 kcal. Do tego należy doliczyć jeszcze kaloryczne dodatki. Na przykład 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%) odpowiadają około 30 kcal.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
↓
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.