Cukinie z ratatują

Przygotowanie: 35 minut Pieczenie: 15 minut Porcja: 125 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Cukinie z ratatują

Bez mięsa

Czas przygotowania:
Kalorie:
125 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 4 okrągłe lub 2 podłużne cukinie
  • 2 pomidory
  • bakłażan
  • 2 strąki kolorowej papryki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • listki bazylii

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć. Z okrągłych cukinii odciąć wierzch, podłużne przekroić i lekko wydrążyć miąższ (odłożyć). Wnętrza oprószyć solą, skropić oliwą i piec około 15 min w temp. 190°C.
  2. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, z bakłażana odciąć szypułkę, papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Wszystko pokroić w kostkę po 2 cm.
  3. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek drobno posiekać. Odłożony miąższ cukinii posiekać.
  4. Oliwę rozgrzać w dużej patelni, zeszklić cebulę, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorów), dusić na małym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać czosnek, pomidory, lekko podgrzać, przyprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
  5. Podawać w wydrążonych cukiniach, udekorować bazylią.
przekąska bakłażan cukinie wegetariańskie ratatuj
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze