Cukinia z patelni

Ocena:

4.35 (193)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Cukinia z patelni to ekspresowa i prosta w przygotowaniu lekkostrawna przekąska. Świetnie smakuje zarówno solo, jak i w towarzystwie kaszy, makaronu lub pajdy chleba na zakwasie. Może trafić do sałatki na ciepło lub stworzyć warstwę zapiekanki. Roztacza w kuchni piękny zapach rozmarynu i tymianku. Aromatyczna cukinia na patelni bez panierki to strzał w dziesiątkę dla miłośników lekkich dań wegetariańskich. 

Składniki:

  • cukinia  3 szt.

  • tymianek  1 szczypta

  • rozmaryn  1 szczypta

  • oliwa z oliwek  3 łyżki stołowe

Cukinia z patelni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: młode cukinie dokładnie myjemy i kroimy na talarki. Każdy z nich posypujemy ziołami – tymiankiem i rozmarynem. 

  • Krok 2:

    Smażenie cukinii: tłuszcz wlewamy na patelnię i go rozgrzewamy. Dodajemy plasterki cukinii. Podsmażamy je z obu stron na średniej mocy palnika, aż się zarumienią. Potrwa to kilka minut. 

  • Krok 3:

    Podanie: zdejmujemy talarki z patelni i lekko odsączamy je z tłuszczu. Możemy oprószyć je gruboziarnistą solą i udekorować świeżymi listkami bazylii. Cukinia z patelni z ziołami jest gotowa do podania.    

Porady

  • Cukinia na patelni bez panierki najlepiej smakuje, jeśli wykorzystujemy młode warzywo, o miękkiej skórce i delikatnym miąższu. Starszy okaz ma zazwyczaj przerośnięte gniazdo nasienne i taka cukinia smażona może mieć zbyt dużo goryczki. Lepiej zrobić z niej zapiekane łódeczki z farszem. 
  • Zanim na dobre rozpocznie się sezon na cukinię, w kuchni warto wykorzystać również jadalne kwiaty tej rośliny. Możemy wyhodować je we własnym ogródku. Coraz częściej pojawiają się również na targu. Kwiaty cukinii możemy faszerować lub smażyć w tempurze.  
  • Równie smaczna będzie cukinia z piekarnika. W tym celu pokrojone w talarki warzywo wystarczy ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce, a następnie natrzeć solą, oliwą i ziołami i zapiekać przez 10–15 minut w 180°C.  
  • Ze względu na wysoką zawartość wody cukinia to warzywo niskokaloryczne. Jeśli szukacie alternatywy dla tuczących przekąsek, sięgnijcie po przepis na frytki z cukinii
  • Jak przygotować cukinię bez użycia większej ilości tłuszczu? To proste – talarki można tylko lekko natrzeć oliwą i usmażyć na patelni grillowej.   
  • Cukinia z patelni jest lekka i aromatyczna. Roztacza przyjemny, świeży zapach dzięki dodatkowi suszonych ziół prowansalskich. Proponujemy wykorzystanie tymianku i rozmarynu, ale sprawdzi się też oregano, majeranek, bazylia i cząber. Warto dodawać je do potraw na diecie niskosodowej, ponieważ wydobywają słone smaki naturalnie zawarte w pokarmach. Inne przyprawy do cukinii to na przykład suszony czosnek, granulowana cebula i wędzona papryka. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Cukinia z patelni – z czym ją podawać? 

Smażona cukinia bez panierki to lekka przekąska, którą można wrzucić do sałatki na ciepło lub umieścić na kanapce. To także świetny akompaniament dla głównego dania. Dobrze komponuje się zarówno z mięsem, jak i potrawami wegetariańskimi. Pasuje do ryżu, kaszy i makaronu. Może stanowić warstwę sycącej zapiekanki lub tarty. Rano będzie cudownym, ziołowym wypełnieniem frittaty. Cukinia na obiad, lunch lub kolację idzie w parze z takimi dodatkami jak: 

  • sos czosnkowy – jogurtowy dip o uniwersalnym zastosowaniu, który doskonale uzupełnia cukinię smażoną w ziołach. Można dodać do niego majonez, a także natkę pietruszki lub bazylię. Warto posypać go świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.   
  • sałatka z pomidorów – najlepiej serwować ją w sezonie na słodkie, krajowe zbiory. Mięsiste pomidory malinowe lub paprykowe uzupełnia w tej kompozycji lekko pikantna cebula.   
  • sos tzatziki – orzeźwiający, grecki dip, który powstaje na bazie jogurtu, ogórków, czosnku i oliwy. Chociaż jest niezastąpiony przede wszystkim do grillowanych mięs i pieczeni, doskonale uzupełnia także dania z cukinii. 
  • ketchup z cukinii – świetnie pasuje do smażonych i pieczonych warzyw. To ciekawy sposób na zintensyfikowanie aromatu cukinii na talerzu.  

Jak przyrządzić cukinię na patelni? 

Cukinia smażona na patelni w ziołach bez panierki to tylko jeden ze sposobów na szybkie przygotowanie tego warzywa, bez konieczności rozpalania grilla lub rozgrzewania piekarnika. Można także zrobić ją w chrupiącej otoczce z ciasta lub bułki tartej. Świetnie smakuje też w formie prostych placków lub kotletów. Jak zrobić cukinię na patelni? Szczególnie polecamy poniższe przepisy: 

  • cukinia w panierce – chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Może być bohaterką talerza gorących przekąsek lub dodatkiem do głównego dania. Świetnie smakuje w towarzystwie jogurtowego dipu lub sosu pomidorowego. 
  • cukinia w cieście naleśnikowym – ma piękny złoty kolor, puszystą otoczkę i mięsiste wnętrze. Jej wykonanie zajmie nie więcej niż kwadrans. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym. Ciasto można wzbogacić parmezanem, ziołami i przyprawami, na przykład kurkumą i kolendrą. 
  • placki z cukinii – to pyszny, sezonowy obiad, który pokochają wszyscy miłośnicy zdrowych potraw wegetariańskich. Placuszki są złociste i chrupiące, a na dodatek nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia. Warto dodać do ciasta świeży koperek i cebulkę.  

Co można zrobić z cukinii? 

Sezon na kabaczek rozpoczyna się w drugiej połowie lata kalendarzowego. Właśnie wtedy cukinia z patelni smakuje najlepiej w towarzystwie słodkich pomidorów, czosnku i świeżego pieczywa. Zważywszy jednak na dużą dostępność i niską cenę młodych okazów warto przygotowywać je na wiele różnych sposób. Na przekąskę świetnie sprawdzi się wytrawna tarta z cukinią, w porze obiadowej zupa krem i placki ziemniaczane, a na deser słodkie brownie. Cukinię można spożywać również na surowo. Jeżeli lubicie zdrowsze i lżejsze wersje klasycznych przepisów, na pewno spodoba Wam się receptura na makaron z cukinii, który można podawać z sosem pomidorowym i klopsikami. Zanim zabierzecie się za przygotowanie takiego dania, sprawdźcie nasz przewodnik po obieraczkach do warzyw julienne. Tak przygotowane spaghetti nie tylko pysznie smakuje, ale też cieszy oko.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne