Cukinia faszerowana z pomidorami i fetą

Ocena:

4.44 (188)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
smaczne danie kombinowane

Składniki:

  • 2 cukinie (takie średniej wielkości)
  • 3-4 pomidory (najlepiej mniej soczyste)
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta w kostkach
  • 2 jajka
  • 1/2 kubka śmietany
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • oliwa

Cukinia faszerowana z pomidorami i fetą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umyte cukinie przekroić w pół i posolić, odstawić na 10 min.
  • Zagotować wodę w dużym garnku.
  • Cukinie przetrzeć, wykroić środek, a powstałe łódeczki zblanszować (3-5 min we wrzątku).
  • Czosnek, cebulę i cukinię pokroić i wrzucić na oliwę.
  • Podsmażać aż cukinia zmięknie, posolić, popieprzyć, doprawić ziołami.
  • Sparzyć pomidory wrzątkiem i zdjąć z nich skórę, a następnie pokroić.
  • Wymieszać pomidory z cukinią.
  • Całość przełożyć na sito, żeby pozbyć się nadmiaru płynu.
  • W osobnej miseczce wymieszać jaja ze śmietaną i fetą, solidnie doprawić pieprzem i ziołami.
  • Na osuszone łódeczki rozłożyć równomiernie nadzienie, pokryć jajeczno-śmietanowym sosem.
  • Zapiekać w temperaturze 180 st. C przez ok 25 min.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne