Ciepła sałatka z dorsza, selera naciowego i fasoli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
-
Ustawiamy piekarnik na temp. 180°C. Oddzieramy kawałek folii aluminiowej, kładziemy na niej trochę mniejszy kawałek papieru do pieczenia, a na nim – filet z dorsza.
-
Z obu stron skrapiamy go sokiem z cytryny i oprószamy solą, polewamy 2 łyżkami oliwy. Zamykamy szczelnie i pieczemy ok. 20 min.
-
Obok na blaszce robimy duże grzanki z ciabatty: rwiemy ją na kawałki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy na chrupiąco i rumiano.
-
Wyjmujemy dorsza, studzimy w opakowaniu.
-
Z łodyg selera za pomocą obieraczki zdejmujemy cienkie błony, łodygi kroimy po skosie na 2-cm kawałki. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy selera, przez chwilę obsmażamy. Dodajemy trochę soli, cukru, wlewamy wino i 100 ml wody, dusimy pod przykryciem ok. 7 min.
-
Dodajemy fasolę, resztę soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kosteczkę pomidory; całość trzymamy na małym ogniu 3 min, nie mieszając. Solimy jeszcze do smaku, dodajemy ocet i 2 łyżki oliwy. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy oliwki.
-
Dorsza odwijamy, dzielimy na kawałki. Do miski nakładamy grzanki, na nie – kawałki dorsza i cząstki pomarańczy, porwane w dłoniach bezpośrednio nad miską, a na koniec zawartość garnka.
-
Posypujemy solą i świeżo ukręconym pieprzem, polewamy świeżą oliwą i jemy natychmiast. To świetne danie na lekki obiad.
-
Autorka przepisu: Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji Opasły Tom
Porady
>>> Ogromnie lubię seler naciowy na ciepło. Tworzy doskonałe trio z tak samo podduszonym fenkułem i brokułami. Potem wystarczy dodać całość do dowolnego ugotowanego makaronu, wzmocnić smak filecikami wędzonej szprotki, sokiem z cytryny i podawać natychmiast. Koniecznie spróbujcie też jajecznicy z odsączonym selerem naciowym i boczkiem!
Sałatka z selera naciowego - wypróbuj też ten przepis
Notka redakcyjna
>>> Do tego przepisu możemy wykorzystać rozmrożone filety dorsza – im grubsze i mięsistsze, tym lepiej. Należy zostawić je na noc w lodówce – idealnie ułożyć zamarznięte na sitku ustawionym na głębokim talerzu. Rozmrożoną rybę trzeba krótko przepłukać pod małym strumieniem zimnej wody i dokładnie osuszyć. Zapomnijmy o całonocnym trzymaniu ryby w marynatach z dodatkiem soku z cytryny, bowiem kwas „zagotuje” mięso. Jeśli lubimy ryby z cytrynowym aromatem, stosujmy sok jako przyprawę na samym końcu lub wręcz na gotowe już danie.