CIASTO ZOŚKA

ŚLICZNY I SMACZNY

Dodany przez: kinia

CIASTO ZOŚKA

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
26 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 9 jajek
  • 1,1/2 szklanki cukru
  • 1,1/2 szklanki mąki
  • 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 1 bita śmietana (śnieżka)
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • łyżka kakao

Przygotowanie

  1. WARSTWA I( biała)
  2. Z 3 białek ubijamy pianę na sztywno, wsypujemy 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 1/2 szklanki mąki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temp.p.około 180 st.
  3. Blaszka o wymiarach 20x36
  4. WARSTWA II (galaretki)
  5. 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 3/4 l gorącej wody. Tężejącą wylać na pierwszą warstwę jasnego ciasta.
  6. WARSTWA III(makowa)
  7. Te same składniki co pierwsza warstwa, tylko dodajemy 1/2 szklanki suchego maku. Ostudzony biszkopt kładziemy na galaretkę.
  8. WARSTWA IV (różowa)
  9. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 360 ml wody.Śnieżkę ubić z 150 ml mleka. Ubijając wlewać powoli ostudzoną galaretkę . Wstawić do lodówki ,gdy lekko stężeje wlać na biszkopt makowy.
  10. WARSTWA V (kakaowa)
  11. Te same składniki co pierwsza warstwa, tylko dodajemy łyżkę kakao.
  12. Upieczony i ostudzony biszkopt kładziemy na piankę . Polewamy polewą czekoladową i dowolnie dagrujemy.
  13. Temperatura piekarnika : Temperatura piekarnika: Różne temperatury pieczenia, przeczytaj dokładnie przepis.
  14. Czas pieczenia: Pieczenie wielokrotne, przeczytaj dokładnie przepis.
deser ciasto kolorowe z masą
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze