CIASTO ZEBRA

Ciacho w paski na każdą okazję

Dodany przez: sali81

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2,5 szkl. mąki + 2 łyżki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oliwy
  • 5 jajek
  • 1 szkl. wody gazowanej przezroczystej ( oranżada , sprite )
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( z czubkiem )
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na gęstą, puszystą masę (około 10 minut).Wciąż miksując, ale na niższych obrotach, dolewać oranżadę i olej, a następnie dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki.
  3. Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
  4. Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy.
  5. Zebrę piec około 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
  6. Ciasto można polać polewą czekoladową
deser kakao oranżada
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze