Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto, które zawsze się udaje. Można do niego wykorzystać inne sezonowe owoce (truskawki, śliwki).

Dodany przez:

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 - 400 g rabarbaru
  • Dodatkowo na kruszonkę:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Rabarbar myjemy, obieramy z włókien (podobno nie wszyscy obierają - ja zawsze), kroimy w ok 1,5 - 2 cm kawałki. Wrzucamy do miseczki i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Mieszamy i odstawiamy.
  2. W tym czasie przygotowujemy ciasto:
  3. Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym jajku, oraz po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  4. Następnie przygotowujemy kruszonkę:
  5. Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Wlewamy roztopione, gorące masło. Zagniatamy razem i kruszymy ciasto.
  6. Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą.
  7. Wykładamy ciasto i dokładnie wyrównujemy (jest dość zbite). Na ciasto dajemy odsączony rabarbar (w cukrze powinien puścić trochę soku). Następnie równomiernie wysypujemy kruszonkę.
  8. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 55 - 60 minut. Po tym czasie jeszcze ok. 10 minut trzymamy ciasto w piekarniku.
  9. Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
deser ciasto kruszonka rabarbar
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze