Ciasto z rabarbarem i budyniem

Smaczne ciasto z rabarbarem

Dodany przez: alien1985

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki
  • szkl. cukru pudru
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 1/3 kostki margaryny
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • Budyń rabarbarowy:
  • 2 budynie śmietankowe
  • ok. 800 g rabarbaru
  • szkl mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 jabłka
  • 4 białka
  • 4-5 łyżek cukru
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Mniejszą część włożyć do zamrażarki.
  2. Drugą część wyłożyć na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  3. Posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki, na to wylać gorący budyń rabarbarowy i zetrzeć ciasto. Włożyć do piekarnika na 45-50 min. 15 min przed końcem pieczenia wyłożyć na ciasto pianę.
  4. Budyń rabarbarowy:
  5. Rabarbar częściowo obrać i pokroić na kawałki ok. 1,5 cm, zasypać cukrem i odstawić na 30 min. Po tym czasie dodać masło i postawić na gazie. Gdy zacznie się gotować dodać rozmieszane w mleku budynie. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia.
deser rabarbar budyń smietankowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze