Ciasto z mrożonymi truskawkami

To ciasto jest czasochłonne, ale za to dobrze smakuje:)

Dodany przez: ilka222

Ciasto z mrożonymi truskawkami

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Biszkopt: 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do piecz.
  • Biszkopt kakaowy: 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do piecz.
  • 2-3 łyżeczki kakao.
  • Masa budyniowa: 1/2 l mleka
  • 2 budynie śmiatankowe
  • kostka masła
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy.
  • Masa truskawkowa: 1/2 kg truskawek mrożonych ( lub świeżych)
  • 3 galaretki truskawkowe.
  • Masa kremówkowa: 1/2 l kremówki
  • galaretka czerwona
  • cukier puder do smaku.
  • Pozostałe składniki: paczka okrągłych biszkoptów
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt: białka ubic, dodac cukier i żółtka, wymieszac z mąką zmieszną z proszkiem, wylac na blaszkę i pec ok. 30-40 min w temp.160-180 C. Biszkopt kakaowy przygotowac tak samo a na końcu wymieszac z kakaem.
  2. Masa budyniowa: Na mleku ugotowac budynie z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, przestudzony budyń utrzec z masłem.
  3. Masa truskawkowa: Rozmrożone truskawki zmiksowac i podgrzac, dodac galaretki w proszku, wymieszac i chwilę podgotowac.
  4. Masa kremówkowa: Galaretki rozpuścic w 1/4 szkl. wody, śmietankę ubic i dodac cukier i tężejącą galaretke.
  5. Przełożyc ciasto: biszkopt kakaowy, na to masa budyniowa, połowa masy truskawkowej, biszkopty, reszta masy truskawkowej, masa kremówkowa, biszkopt, polewa.
deser mrożone truskawki ciasto z truskawkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze