Ciasto z migdałami i miodem

Ocena:

4.46 (157)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
Przepis na ciasto z migdałami i miodem

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do smarowania blachy
  • 1 kg jabłek
  • łyżka soku z cytryny
  • 6 dag masła
  • 12 dag cukru
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka miodu
  • 6 dag płatków migdałowych

Ciasto z migdałami i miodem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, przesiać. Dodać schłodzone masło, żółtka,
  • śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
  • ■ Ciastem wylepić natłuszczoną blachę, piec przez 10 min w 180°C. Obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, dodać 5 dag masła i połowę cukru, dusić razem przez 10 min. Wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostałe masło i cukier utrzeć z mlekiem
  • i miodem, zagotować, dodać migdały. Na ciasto wyłożyć jabłka oraz masę. Piec przez 45 min w temp. 180°C.
  • Jak wykorzystać białka?
  • Można przełożyć je do pojemniczka i zamrozić (przydadzą się do innego wypieku) lub ubić i wymieszać np. z owocowym twarożkiem – powstanie lekki, puszysty deser.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend  !
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne