Ciasto z masą toffi

Mój mąż rzadko je ciasta, ale to podjadał z chęcią:)

Dodany przez: ilka222

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • Biszkopt: 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do piecz.
  • Biszkopt kakaowy: 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do piecz.
  • 2-3 łyżeczki kakao.
  • Masa budyniowa: 3/4 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 1/2 kostki masła
  • łyżeczka kakao
  • cukier do smaku
  • Pozostałe składniki: puszka mleka skondensowanego gotowego+kostka masła
  • 3-4 wafle andrutowe

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka ubić, dodać cukier i żółtka, wymieszać z mąką zmieszną z proszkiem, wylać na blaszkę i piec ok. 30-40 min w temp.160-180 C. Biszkopt kakaowy przygotować tak samo a na końcu wymieszać z kakaem.
  2. Na mleku ugotować budynie z cukrem, przestudzone utrzeć z masłem. Masę podzielić na pół, do jednej dodac kakao.
  3. Mleko skondensowane zmiksować z masłem.
  4. Przełożyć ciasto: Biszkopt kakaowy, masa budyniowa jasna, wafel, masa toffi, wafel, masa budyniowa kakaowa, biszkopt. Można udekorować polewą.
deser ciasto toffi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze