Ciasto z masą kokosową

Bardzo pyszne i proste ciasto.

Dodany przez: tflo1

Ciasto z masą kokosową

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
210 kcal
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto:
  • - 2 jajka
  • -2 żółtka
  • -po ¾ szklanki mąki i cukru
  • - 1 ½ łyżeczki kakao
  • - łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • -20 dag wiórków kokosowych
  • - 2 szklanki mleka
  • - pół kostki masła
  • - 4 łyżki cukru
  • - 2 białka
  • 2 opakowania galaretki owocowej.
  • Polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Ubić na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dobrze wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Przełożyć ciasto do średniej wielkości formy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w gorącym piekarniku około 15 minut. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawić by wystygła i lekko stężała. Wiórki gotować w mleku, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Utrzeć masło, dodać zimną masę kokosową oraz ubitą pianę z białek. Dobrze wymieszać. Wyłożyć masę na wystudzone ciasto, wyrównać, odstawić je w chłodne miejsce. Gdy masa zastygnie, przykryć ją krzepnącą galaretką. Na wierzchu ułożyć herbatniki i posmarować przestudzoną polewą. Wstawić ciasto na 2-3 godz. do lodówki.
deser dla dzieci ciasto kokos herbatniki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze