Ciasto z makiem

Przepis wyczytałam w gazetce Prześlij przepis.

Dodany przez: Elcia84

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ciasto:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka maku
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa:
  • 1/2 litra mleka
  • cała kostka margaryny
  • 2 cukry waniliowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • polewa:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Ciasto:
  2. Białka ubić na sztywną pianę, do białek dodać cukier, mak, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, żółtka. Ciasto wylać na blachę posmarowaną maragaryną i wysypaną bułką tartą. Piec 20 minut w 200 C. Ostudzić.
  3. Masa:
  4. 1/2 litra mleka zagotować z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. W szklance wymieszać dwie mąki z 1/4 szklanki mleka. Do gotującej masy wlać mleko z mąkami. Wymieszać. Masa zgęstnieje, w smaku będzie przypominać budyń. Gorącą masę wylać na ciasto i na gorącą masę układać herbatniki.
  5. Polewa:
  6. Składniki na polewę podgrzać i wymieszać, aż będą tworzyły jednolitą masę. Polać herbatniki.
  7. Ciasto odstawić aż wystygnie.
deser ciasto mak makowiec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze