Ciasto z kremem i kajmakiem

Ciasto jest bardzo smaczne:)

Dodany przez: Anullka

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 małego zapachu cytrynowego lub cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • Krem:
  • 1 krem karpatkowy
  • 250 gram masła roślinnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • Kajmak:
  • 175 gram cukru
  • 75 gram mleka w w proszku
  • 125 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • dodatkowo:
  • orzechy do posypania

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek(jajka powinny być zimne z lodówki)
  2. dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy,następnie żółtka i dalej ubijać ,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  3. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Piec w 170 st C około 30-35 min.
  5. Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem i rozsmarować,polać chłodnym  kajmakiem,posypać orzechami ,odstawić do zastygnięcia.
  6. Wykonanie kremu karpatkowego:
  7. Z 1/2 litra mleka odlać 1 szklankę,wymieszać z proszkiem karpatkowym,tak żeby nie było grudek,resztę mleka zagotować.
  8. Wlać rozrobiony krem i mieszając ugotować budyń,wystudzić.
  9. Masło utrzeć,do utartego dodawać po łyżce budyniu az do wyczerpania,na końcu dodać sok z cytryny.
  10. Wykonanie kajmaku:
  11. Mleko wymieszać z cukrem i wodą,tak żeby nie było grudek,gotować na malutkim ogniu,ciągle mieszając aż kajmak zacznie gęstnieć i zmieniać kolor ,pod koniec dodać masło i wymieszać.
  12. Smacznego.
deser ciasto krem kajmak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze