Tort de lamaie – ciasto cytrynowe

Ocena:

4.44 (188)

  • 50 min.

Przepisy kuchni rumuńskiej - Tort de lamaie – ciasto cytrynowe

Składniki:

  • tłuszcz do formy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z 1/2 cytryny
  • 15 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiórki skórki z cytryny do dekoracji
  • SYROP:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • kawałek kory cynamonu

Tort de lamaie – ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Płaską formę do pieczenia lekko natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków. Żółtka oddzielić od białek. Masło  utrzeć  z  cukrem pudrem na puszystą masę. Dodając stopniowo żółtka, jogurt, skórkę oraz sok wyciśnięty z cytryny, ubijać, aż masa nabierze jednolitej  konsystencji.
  • Z  białek  ubić  niezbyt  sztywną  pianę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajeczno-jogurtowej,  delikatnie wymieszać i połączyć z pianą z białek.
  • Masę przełożyć do formy, piec ok. 25 min w temp.190°C, aż ciasto stężeje i przyrumieni  się. Upieczone  wyjąć z formy, usunąć papier.
  • Syrop: do małego rondla wlać sok z cytryny, miód oraz 3 łyżki wody, włożyć korę cynamonu. Podgrzewać, mieszając, aż płyn  zacznie  wrzeć.  Gotować, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia, usunąć cynamon i polać syropem ciasto, posypać je strużkami  skórki  cytrynowej. Odstawić, aby całkowicie ostygło. Pokroić na 16 porcji.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne