Ciasto z kokosem

Lubię piec. To moje hobby, które daje mi wiele satysfakcji. Irena Augustynowicz z Nielestna

Dodany przez: ewelina9696

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • margaryna
  • 5 żółtek
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 l kwaśnej śmietany
  • 5 białek
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl. cukru
  • Polewa:
  • 1/2 margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części. Jedną wkładamy do zamrażalnika, drugą wykładamy na blachę.
  2. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru. Zagotowujemy śmietanę z wiórkami i resztą cukru. Gdy masa wystygnie, mieszamy z pianą, wykładamy na ciasto. Resztę ciasta ścieramy bezpośrednio na pianę. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C.
  3. Składniki polewy roztapiamy w rondelku. Polewamy ostudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze

Podobne przepisy