ciasto_biszkoptowe_z_jagodami

ciasto biszkoptowe z jagodami

Ocena:

4.49 (152)

  • 10 min.
na niedzielę gorący kawałek ciasta i mrożona kawa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkalnka cukru
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
  • 1 1/2 szkalnki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkalnka jagód

Ciasto biszkoptowe z jagodami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • niekonieczne jest osobne ubijanie białek ale ja uważam że w ten sposób ciasto jest bardziej puszyste
  • tak więc oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywno, następnie ucieram żółtka z cukrem i wanilią na puszysta masę dodaję wcześniej roztopioną i ostudzoną margarynę dokładnie mieszam, następnie przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia mieszam aby nie powstały grudki, dodaję pianę z białek i jagody opruszone mąką (aby nie opadły na dno) wylewam na brytwanke wysmarowana tłuszczem i do piekarnika 180 stopni na 45 minut
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne