Ciasto z jabłkami i makiem

Ciasto pachnące świętami i choinką...

Dodany przez: kontakt1982

Ciasto z jabłkami i makiem

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 25 dag maku
  • pół kostki margaryny
  • 5 jajek
  • pół szklanki kaszy manny
  • szklanka cukru
  • 2 garście rodzynek
  • 50 ml rumu
  • 3 jabłka
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie gotowej polewy czekoladowej
  • kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie

  1. 1.Mak wypłukać,sparzyć,przestudzić po czum zmielić go dwukrotnie.
  2. 2.Żółtka oddzielić od białek,białka ubić na sztywno.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać miękką margarynę i nadal ucierać.
  3. 3.Do masy dodawać łyżkami zmielony mak oraz kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać do masy i dokładnie wymieszać.Na koniec dodać sztywną pianę z białek i rodzynki z rumem.Delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach 20 na 30 cm.Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 min.
  4. 4.Gotowe ciasto,wystudzić a następnie oblać gotową polewą.wierzch ciasta posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
ciasta deser jabłka mak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze