Ciasto z jabłkami i chałwą

Pyszne ciasto z jabłkami i chałwą.

Dodany przez: czarnulka862

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 7 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • margaryna
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon
  • Polewa:
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki (lub mniej) cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 batonik chałwy waniliowej

Przygotowanie

  1. Siedem żółtek, szklankę cukru i margarynę dokładnie ucieramy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 2 białek.Ciasto dzielimy na 2 części, do jedej dodajemy kakao.Oddzielnie ubijamy 5 białek ze szklanką cukru i mieszamy z wiórkami kokosowymi.
  2. Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy sok i dodajemy cynamon.Robimy polewę: margarynę, cukier i mleko rozpuszczamy, następnie dodajemy batonik chałwy waniliowej, mieszamy i smarujemy ciasto.
  3. Na blachę wykładamy kolejno: ciasto ciemne , pianę z kokosem, starte jabłka i jasne ciasto.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45 minut.Upieczone dekorujemy polewą.
deser jabłka kakao margaryna chałwa wiórki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze