Ciasto z gruszkami i jabłkami

Ciasto na kruchym spodzie z budyniem jabłkami i gruszkami

Dodany przez:

Ciasto z gruszkami i jabłkami

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • mąka 4 szklanki
  • margaryna 1,5 kostki
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • żółtko 5 sztuk
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jabłka 50 dag
  • gruszki twarde 50 dag
  • budyń waniliowy 2 sztuki
  • mleko 1 litr
  • cynamon 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Z mąki, margaryny, cukru pudru, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
  2. Pierwszą częścią ciasta wyłożyć formę do pieczenia.
  3. Jabłka i gruszki obrać, pokroić omijając gniazda nasienne, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  4. Gałkę wymieszać z cynamonem i posypać gruszki z jabłkami.
  5. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w litrze mleka. Gorące wylać na owoce.
  6. Na tarce zetrzeć drugą część ciasta.
  7. Piec w temp. 170 stopni na złoty kolor.
deser jabłka gruszki budyń ciast
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze