Ciasto z chałwą

Żaden łasuch mu się nie oprze

Dodany przez: dusia02022

Ciasto z chałwą

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 18 głosów)

Składniki

  • ciasto
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem
  • 1 dudyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 15 dag masla
  • 20 dag chałwy

Przygotowanie

  1. Białka jajek ubić, ubijając stopniowo dodawać cukier. Delikatnie mieszając, do piany dodawać żóltka, a następnie przesiane budynie wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy o wielkości ok.24x28cm,piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni. Wystudzone ciasto przekroic na 2 części.
  2. Budyń, bez dodatku cukru, ugotować na mleku, wystudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce budyniu. Na koniec dodać chałwę, którą wcześniej należy rozdrobnić. Gotowym kremem przełożyć placki. Wierzch można posypać startą czekoladą lub kakao.
deser ciasto budyń mleko chałwa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze