Keks z białek

Ocena:

4.44 (198)

  • 60 min.
Mamy 2 w 1: wykorzystane białka i keks pyszniutki:)

Składniki:

  • 1 szklanka białek, dałam 8 sztuk
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 gram masła
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka bakalii, tym razem 3/4 szklanki kandyz. skórki pomarańczowej i 1/4 szklanki płatków migdałowych, bo tylko takie miałam
  • zapach śmietankowy, tym razem dostosowałam do bakalii i dałam zapach pomarańczowy

Keks z białek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło stopić, wystudzić.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Najpierw ubić białka ze szczyptą soli. Nadal ubijając dodawać stopniowo cukier.
  • Następnie miksując na minimalnych obrotach dodawać stopione masło na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać bakalie wcześniej oprószone mąką na sitku. Dodać też zapach i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy o wymiarach 12 /35cm.
  • Piec ok 50 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polukrować lub tylko oprószyć cukrem pudrem
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne