Ciasto WZ - ka

Ta WZ - ka jest bardzo łatwa i mało pracochłonna, a smakuje wyśmienicie.

Dodany przez: Beatris

Ciasto WZ - ka

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka sody
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki kefiru
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (po 250 g każdy)
  • polewa czekoladowa - wg uznania

Przygotowanie

  1. Do miski przesypać mąkę (nie trzeba jej przesiewać). Dodać do niej kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier, dokładnie wymieszać. Dodać do tego jajka, olej i kefir. Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej dużej blaszki (ok.23x38 cm), wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone - jak patyczek wbity w ciasto będzie suchy, to ciasto jest gotowe).
  2. Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 2 płaty. Jeden płat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie podgrzewać ją, aż się rozpuści. Żelatynę lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder i serki homogenizowane i wymieszać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wylać na ciasto w blaszce (trochę pozostawić do dekoracji), wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim płatem ciasta.
  3. Ciasto polać dowolną polewą z ciemnej czekolady lub domową polewą z kakao. Udekorować pozostawioną masą śmietanową.
jajka deser mąka kakao cukier śmietana kremówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze