Ciasto Wawelskie

Idealne na małe i duże przyjęcia..:)

Dodany przez: pychotka18

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
350 kcal
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • CIASTO:
  • * 2 szklanki mąki
  • * margaryna
  • * 10 dag cukru
  • * 4 żółtka
  • * 2 łyżki śmietany
  • * cukier waniliowy
  • * 2 łyżeczki proszku
  • PIANA:
  • * 4 białka
  • * 2 łyżki cukru
  • KREM:
  • * 1/2 litra mleka
  • * 3 żółtka
  • * 5 łyżek cukry
  • * cukier waniliowy
  • * 2 czubate łyżki mąki zwykłej
  • * 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • * margaryna
  • * sok z połowy cytryny

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta wyrobić i rozwałkować do dwóch brytfanek. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym lub powidłami. Na wierzch rozsmarować ubitą pianę. Można posypać orzechami. Piec około 15 min w temperaturze 180 `C na złoty kolor.
  2. Po ostygnięciu nałożyć krem ( z podanych składników kremu ugotować budyń. Wystudzony budyń połączyć z utartą margaryną )
  3. SMACZNEGO.!
deser cukier margaryna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze