Ciasto ucierane ze śliwkami

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 30 minut Porcja: 380 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 7–8 jajek
  • szklanka cukru
  • 3–4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 torebki kisielu żurawinowego
  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 10 dag płatków migdałowych
  • tarta bułka i tłuszcz do blachy

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, osączyć i wydrylować.
  2. Masło stopić, wystudzić.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kisielem w proszku, cukrem, wbić jajka, wlać stopione masło i wszystko wymieszać.
  4. Prostokątną formę o wymiarach 30x40 cm posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Wlać ciasto, na wierzchu ułożyć połówki śliwek (zimą można dodać śliwki z konfitury i dosypać garść rodzynek), całość posypać płatkami migdałowymi. Piec 30 minut w temperaturze 200°C. Ostudzić, pokroić.
deser ciasto śliwki Ciasto ze sliwkami kisiel żurawinowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy