Ciasto ucierane z jablkami

Przepis z magazynu 'Olive' (marzec 2010r.) 'Apple traybake'.

Dodany przez: kasia1977

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 450g jablek (okolo 4 srednich sztuk)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 225g miekkiego masla
  • 280g zlotego, drobnego cukru do wypiekow (u mnie: 200g bialego)
  • 4 jajka
  • 2 lyzeczki ekstraktu waniliowego (u mnie: 3 lyzeczki cukru wanilinowego)
  • 350g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Posmaruj odrobina masla i wyloz pergaminem do pieczenia blaszke 27cm/20cm (u mnie: 23/23cm). Obierz, wytnij gniazda nasienne i pokroj na cienkie plasterki 450g jablek (okolo 4 srednich sztuk). Skrop sokiem z 1/2 cytryny i odstaw do czasu, az beda potrzebne.
  2. Do duzej miski wrzuc 225g miekkiego masla (u mnie: margaryna do pieczenia), 280g zlotego, drobnego cukru do wypiekow (u mnie: 200g bialego), 4 jajka, 2 lyzeczki ekstraktu waniliowego (u mnie: 3 lyzeczki cukru wanilinowego), 350g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising') i 2 lyzeczki proszku do pieczenia. Zmiksuj na gladkie ciasto.
  3. Polowe ciasta rozsmaruj rowna warstwa w przygotowanej blaszce, na wierzchu rozloz polowe jablek, powtorz warstwy. Posyp odrobina cukru (demerara). Piecz 45-50min, do zloto-brazowego koloru. Ostudz przez 10min w blaszce i wyjmij na kratke.
jajka deser jabłka mąka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze