"Sól i Pieprz" Wydanie Specjalne 2/2021

Tort kawowy

Ocena:

4.48 (196)

  • 1 godz. 10 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Tort kawowy to prawdziwy rarytas dla miłośników kawy. Nuty popularnego napoju świetnie komponują się z delikatnym biszkoptem, deserową czekoladą, orzechami, a także owocową warstwą dżemu. Blaty przekłada się krem mascarpone lub bitą śmietaną. Podajemy niezawodny przepis na ciasto kawowe – smakuje wprost bajecznie i wbrew pozorom jest prosty do przygotowania.

Składniki:

  • jajka  6 szt.

  • sól  1 szczypta

  • cukier  220 g

  • orzechy włoskie  260 g

  • śmietana 30%  500 ml

  • cukier puder  45 g

  • kawa rozpuszczalna  45 g

  • mascarpone  500 g

  • kawa  125 ml

  • brandy  20 ml

  • miód  3 łyżki stołowe

  • masło  45 g

Tort kawowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: jeśli używamy całych orzechów, mielimy najpierw 110 g. Białka oddzielamy od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier (220 g). Dodajemy żółtka i 170 g mąki tortowej wymieszanej z mielonymi orzechami.

  • Krok 2:

    Pieczenie: spód tortownicy (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę na ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C. Pieczemy 40–45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy, kroimy na 3 blaty za pomocą struny lub obręczy.

  • Krok 3:

    Krem mascarpone: mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 40 g cukru, cukier puder i cappuccino w proszku. Dodajemy mascarpone, chwilę miksujemy do połączenia składników – na niskich obrotach.

  • Krok 4:

    Orzechy: na patelni lekko podprażamy połówki orzechów. Dodajemy masło oraz miód. Mieszając do połączenia składników. Studzimy.

  • Krok 5:

    Składanie tortu kawowego: zaparzoną kawę, cukier (1 łyżka) i brandy mieszamy. Blaty nasączamy tak przygotowanym ponczem, przekładamy 1/2 kremu. Resztą kremu smarujemy boki i wierzch. Dekorujemy polewą czekoladową, dodajemy orzechy. Przed podaniem tort kawowy chłodzimy minimum 2 godziny.

Porady

  • Do tortu kawowego można użyć gotowych, zmielonych orzechów włoskich lub wykorzystać mąkę orzechową. Polecamy eksperymentować, zamieniając orzechy włoskie np. na laskowe
  • W ponczu użyliśmy brandy, ale jeśli tort chcemy podać na przyjęciu dla dzieci, zrezygnujmy z tego składnika.
  • Polewę czekoladową możemy przygotować na bazie kakao lub czekolady deserowej.
  • Żeby tort kawowy miał wyjątkowy, odświętny wygląd, warto podawać go na eleganckiej zastawie z porcelany. Dobór wzorów i kształtów talerzy sprawi, że deser będzie zapamiętany jako ważne zakończenie spotkania.
  • Tort kawowy to wyjątkowo propozycja, sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczyste spotkania – urodziny, święta, jako ukoronowanie sylwestrowej nocy, a nawet na walentynki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tort kawowy – z orzechami

Kawa sprawia, że ciasto nabiera wyjątkowego, odświętnego charakteru. Smak tego charakterystycznego napoju dobrze komponuje się również z innymi składnikami. Popularną wersją jest tort orzechowo–kawowy. Tu mamy różne możliwości, możemy zrobić tort orzechowy z masą kawową, dodają zmielone orzechy włoskie lub laskowe lub przygotować biszkopt orzechowy – tak, jak w przepisie podanym wyżej. Jeśli zależy nam na intensywnych doznaniach to mąkę tortową można w całości zastąpić mąką orzechową, którą można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie.


Tort bezowo–kawowy

Kwintesencją wykwintności będzie tort bezowy kawowy. Takie ciasto jest niezwykle efektowne. Krem kawowy do tortu pozostaje taki sam. Jeśli jednak chodzi o blaty to robimy 3 bezowe placki. Potrzebne nam będą jajka – 6 sztuk, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, jak masa będzie prawie gotowa, dosypujemy 250 g cukru pudru – stopniowo, delikatnie mieszając. Do bezy można dodatkowo dodać 5 ml soku z cytryny, 10 g mąki ziemniaczanej i 30 ml kawy. Gotową masę rozkładamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, nadajemy jej kształt okręgów.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni Celsjusza. Najpierw przez 30 minut z termoobiegiem, Później zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, nawet na kilka godzin.


Jak zrobić krem kawowy do tortu?

Smak ciasta można dodatkowo podkreślić intensywnym smakiem kremu. Masa kawowa do tortu najczęściej przygotowywana jest na bazie mascarpone, masła, zmielonych orzechów, kakao lub gęstego kremu budyniowego. Do tych składników należy dodać 10 g kawy instant i dokładnie zmiksować.


Krem kawowy do tortu na bazie budyniu należy zrobić z mniejszej ilości mleka, żeby był gęstszy. Można go również zagęścić dodatkiem gęstego jogurtu greckiego.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne