Ciasto toffi z herbatnikami

Pyszne ciasto do kawy i szybko znika z talerza:)

Dodany przez: ilka222

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.53 z 17 głosów)

Składniki

  • 6 paczek herbatników zwykłych (lub krakersy)
  • 1 litr mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • kostka masła
  • 10 dag płatków migdałowych
  • puszka mleka skondensowanego gotowego+masło do mleka

Przygotowanie

  1. Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodac obie mąki, budyń i jajko, roztrzepac. Resztę mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego się mleka wlac roztrzepane jajko z mąką i ugotowac budyń, przestudzic i zmiksowac z masłem.
  2. Żelatynę rozpuścic w 1/3 szkl. wody, ubic śmietankę( można dodac trochę cukru pudru do smaku) i dodac żelatynę.
  3. Zmiksowac mleko skondensowane z masłem.
  4. Przyrumienic na patelni płatki migdałowe.
  5. Dno blaszki wyłożyc herbatnikami , na to masa budyniowa, herbatniki, masa toffi, herbatniki, bita śmietana. Posypac płatkami.
deser migdały ciasto toffi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze