ciasto słonecznikowe

przepyszne ciasto o karmelowej nucie z chrupiącym słonecznikiem

Dodany przez: anulkadh

ciasto słonecznikowe

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 5 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Biszkopt jasny;
  • 5 jaj
  • 1 szkl.cukru
  • 1 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny
  • 4 jaja
  • 3/4szkl.cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Wkład słonecznikowy:
  • 30 dkg słonecznika łuskanego
  • 15 dkg masła
  • 8 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Krem:
  • 1 puszka masy karmelowej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny
  • 1 kieliszek spirytusu lub rumu
  • Polewa:
  • 1/2 kostki planty (ceres)
  • 1 czekolada gorzka
  • słonecznik do dekoracji

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny:
  2. Białka ubić na sztywną piane zasypując cukrem. Dodać żółtka delikatnie wymieszać na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem. Blachę wyłożyć papierem wylać ciasto i upiec.
  3. biszkopt ciemny:
  4. zrobić tak samo jak jasny tylko na koniec dodać kakao
  5. Wkład słonecznikowy:
  6. Wszystkie składniki zagotować, wyłożyć na blaszkę i zapiec aż nabierze złotego koloru. Około 15 min.Po ostudzeniu dokładnie pokruszyć.
  7. Krem:
  8. Margarynę utrzeć z żółtkami na puszystą masę dodać karmel.Pod koniec dodać alkohol i pokruszony słonecznik.
  9. Polewa:
  10. Plantę podgrzać (nie gotować) rozpuścić w niej czekoladę.Przestudzoną polewą oblać ciasto i posypać słonecznikiem.
przekąska deser karmel prażony słonecznik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze