Ciasto serowo- kokosowe

Pyszne i smaczne ciasto.

Dodany przez: czarnulka862

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1000 g tłustego białego sera
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 200 g czerwonych porzeczek
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g )
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki masła
  • Ponadto:
  • pergamin
  • folia aluminiowa

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:
  2. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
  3. Masa serowa:
  4. Ser zemleć trzykrotnie, dodać masło.Żółtka i cukry ubić na gęstą masę, połączyć z serem, wiórkami kokosowymi oraz ubitymi białkami.Wsypać mąkę, wymieszać.Na końcu dodać oczyszczone porzeczki, delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto serowo- kokosowe:
  6. Tortownicę wyłożyć pergaminem.Ciasto wyłożyć do blaszki.Na wierzch łyżką wykładać masę serową.Piec w temp.200 stopni przez około 40 minut.W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową.Dowolnie udekorować.
deser ciasto kruche... masa serowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze