Ciasto pomarańczowe

Pyszne, lekkie ciasto, które wprost rozpływa się w ustach:-)

Dodany przez: justynka25

Ciasto pomarańczowe

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 20 dag masła
  • 2 opakowania kisielu pomarańczowego
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 białka
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Ubijając dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wlać do blaszki, piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto przekroić wzdłuż.
  2. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody. Kisiele ugotować w 2 szklankach wody. Masło stopić. Do gorącego kisielu dodać galaretkę, masło i wymieszać, odstawić do stężenia.
  3. Białka utrzeć z cukrem, dodać wodę i sok z cytryny, lukier utrzeć na gładką masę.
  4. Płaty ciasta przełożyć tężejącą masą. Wierzch posmarować lukrem i schłodzić.
deser biszkopt pomarańcze galaretka kisiel
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze