Ciasto piernikowe z bakaliami

Rozpływające się w ustach ciasto piernikowe z bakaliami, mięciutkie po upieczeniu.

Dodany przez: Cukierniczy

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

s

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 duże łyżki miodu
  • 0,5 kostki(12,5 dag) masła lub masła roślinnego
  • jajko
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki posiekanych daktyli
  • 2 kopiaste łyżki posiekanych migdałów( wcześniej sparzonych i obranych z łupinek)
  • 2 kopiaste łyżki posiekanych orzechów
  • 2 kopiaste łyżki posiekanych suszonych moreli
  • czubata łyżeczka utłuczonych goździków i cynamonu
  • 0,5 szklanki wody oligoceńskiej lub niegazowanej stołowej
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do posypania formy

Przygotowanie

  1. W szerokim rondlu rumienimy cukier, gdy zbrązowieje, dodajemy wodę, zagotowujemy, cały czas mieszając, robimy karmel, następnie chłodzimy.
  2. Do zimnego dodajemy miód, kakao, stawiamy na niewielkim ogniu i często mieszając, podgrzewamy (nie dopuszczając do zagotowania), odstawiamy do wychłodzenia.
  3. Następnie siejemy przez sito mąkę z proszkiem i przyprawami, dodajemy jajko, wyrabiamy (robotem) lekkie ciasto, dodajemy rozpuszczony, letni tłuszcz i, gdy składniki się połączą, bakalie.
  4. Wysmarowaną tłuszczem średniej wielkości tortownicę oprószamy tartą bułką, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i od razu wstawiamy do ciepłego, ale nie gorącego piekarnika.
  5. Pieczemy w temperaturze nieprzekraczającej 160 stopni przez godzinę lub nieco dłużej ( czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta).
  6. Upieczone, wychłodzone ciasto wyjmujemy na deskę.
  7. Przed podaniem możemy ciasto polać czekoladą, a także czekoladowym lub pomarańczowym lukrem.

Wskazówki

Jeżeli nie chcą Państwo zrobić lukru własnoręcznie, polecam gotowy lukier ze sklepu cukierniczyraj.pl oraz znajdą tam Państwo wiele insiracji kulinarnych w czasopiśmie “ Ciasta - sprawdzone przepisy”. Życze smacznego!!!

czekolada piernik lukier plastyczny ciasto piernikowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy