ciasto PANI WALEWSKA

To ciasto robię co roku na Boże Narodzenie. Pyszne, po prostu zniewala smakiem.... mniaaam :)

Dodany przez: blackcurrant31

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 8 głosów)

Składniki

  • 1 dżem z czarnej porzeczki (lub powidła)
  • 20 dkg orzechów włoskich
  • Ciasto:
  • 3 1/2 szkl. mąki
  • 30 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Piana:
  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru
  • Masa:
  • 2 szkl. mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Przygotowanie

  1. PANI WALEWSKA
  2. 1. Sypkie składniki połączyć, posiekać z margaryną, dodać żółtka i
  3. zagnieść ciasto.
  4. 2. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną część rozwałkować i włożyć do
  5. prostokątnej blachy (25x40cm) wyłożonej pergaminem. Podpiec około 10
  6. minut.
  7. 3. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i posmarować 1/2 dżemu. Ubić pianę z 3
  8. białek i 10 dkg cukru, a następnie wylać ją na ciasto i posypać połową
  9. ilości orzechów.
  10. 4. Wstawić do piekarnika na około 30-40 minut w temp. 170 stopni. Tak
  11. samo zrobić z drugą częścią ciasta.
  12. 5. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu i ostudzić go. Utrzeć
  13. kostkę margaryny i stopniowo dodawać budyń. W razie potrzeby dodać do
  14. masy cukru pudru według własnego uznania.
  15. 6. Układać warstwami: placek, masa, placek.
deser krem ciasto kruche... orzech
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze