Ciasto orzechowe z powidłami

Ciasto jest bardzo pyszne ,zawiera dużo orzechów.

Dodany przez: iwona7s

Ciasto orzechowe z powidłami

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag margaryny
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20dag łuskanych orzechów włoskich
  • 1 śłoik powideł śliwkowych
  • Do przełożenia;
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
  • MASA;
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,75 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny

Przygotowanie

  1. CIASTO;Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na makaron ,dzielimy na pół i wykładamy nim dwie niskie ,prostokątne formy do pieczenia .Ciasto smarujemy powidłami .Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę .Smarujemy nią ciasta z powidłami ,posypujemy posiekanymi orzechami .Pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C .Przygotowujemy krem; z mleka ,mąki pszennej i ziemniaczanej ,cukru i cukru waniliowego ,gotujemy budyń i studzimy go.Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.Na jeden placek wykładamy krem ,przykrywamy drugim plackiem (warstwą orzechowo-śliwkowo na wierzchu)
deser dla dzieci orzechy krem powidła
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze