Ciasto pijana wiśnia

Ocena:

4.5 (171)

  • 2 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Ciasto pijana wiśnia to prawdziwy rarytas na wszystkich imprezowych i świątecznych stołach. Ten wypiek zawsze robi wielkie wrażenie i zachwyca wszystkich gości. Jak zrobić pijaną wiśnię, aby spód był idealnie wilgotny, a masa kremowa i aksamitna? Zobaczcie nasz przepis, który zawsze się udaje!

Składniki:

  • cukier  495 g

  • kakao  6 łyżki stołowe

  • olej  185 ml

  • woda  175 ml

  • jajka  5 szt.

  • mąka  240 g

  • proszek do pieczenia  1 łyżeczka

  • soda oczyszczona  1 łyżeczka

  • wiśnie z kompotu  450 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • mąka ziemniaczana  20 g

  • żelatyna  15 g

  • czekolada mleczna  400 g

  • śmietana 12%  250 ml

  • śmietana 36%  500 ml

  • masło  65 g

  • aromat do ciasta  3 krople

Ciasto pijana wiśnia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Blaty: 200 g cukru z 3 łyżkami kakao, olejem i 125 ml wody zagotowujemy do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy drobny cukier, ubijając. Wlewamy żółtka, ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mieszankę kakaową, dokładnie mieszamy szpatułką. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i sodą, delikatnie mieszamy. Dno formy 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Pieczemy 40 minut w 180°C do suchego patyczka. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy, przekrawamy na 3 blaty.

    ciasto-kakaowe
  • Krok 2:

    Frużelina: wydrylowane wiśnie odsączone łączymy z 200 g cukru, sokiem z cytryny i 50 ml wody. Gotujemy na średnim ogniu, aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w odrobinie wody, wlewamy do wiśni i energicznie mieszamy, aż powstanie kisiel. Zdejmujemy z ognia, studzimy.

    fruzelina
  • Krok 3:

    Krem: żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Do połamanej na kawałki czekolady dodajemy śmietanę, roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy. Studzimy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Porcjami dodajemy czekoladę, krótko miksujemy. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki kremu, mieszamy i wlewamy do pozostałego kremu. Chwilę miksujemy.

    rozpuszczanie-czekolady
  • Krok 4:

    Przekładanie: Na blat nakładamy 1/2 kremu, a następnie 1/2 wiśni. Przykrywamy drugim blatem. Czynności powtarzamy. Przykrywamy trzecim blatem, chłodzimy 1 godzinę. Dodatkowo na 2 i 3 blat dodajemy poncz (Poncz do nasączenia: 2 łyżki cukru, sok z połowy cytryny, ¼ szklanki ciepłej wody i 3 kieliszki wódki).

    Brownie masa
  • Krok 5:

    Polewa i dekoracja: 3 łyżki kakao, 3 łyżki wody, 5 łyżek cukru (75 g), 1/3 kostki masła i aromat rumowy podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia cukru (nie gotujemy). Studzimy. Tężejącą polewę rozsmarowujemy na cieście. Chłodzimy kilka godzin. Dekorujemy cukrem pudrem, kokardą z białej czekolady i kandyzowaną wiśnią.

    smarowanie-czekolada

Porady

  • Ciasto pijana wiśnia można zrobić ze świeżymi wiśniami lub takimi z kompotu czy nalewki. Jeśli wybieramy owoce z wiśniówki, nie należy już nasączać blatów ciasta alkoholowym ponczem. 
  • Przepis na pijaną śliwkę można przygotować w formie (28 cm x 33) jako zwykłe ciasto do krojenia w kostkę lub tortownicy (32 cm) jako tort pijana wiśnia.
  • Ciasto pijana wiśnia doskonale smakuje też w innych wersjach smakowych, na bazie przeróżnych owoców. Szczególnie warta wypróbowania jest pijana śliwka. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pijana wiśnia - przepis

Pijana wiśnia to jedno z najpopularniejszych ciast, jakie pojawiają się na świątecznych i imprezowych stołach. Ciemny biszkopt z delikatnym kremem i soczystymi wiśniami to połączenie, które zawsze robi wrażenie i smakuje każdemu. Przez lata przepis na pijaną wiśnię stał się tak popularny, że powstało mnóstwo wersji i przeróżnych wariantów smakowych tego ciasta czekoladowego z wiśniami. W sieci i książkach kucharskich pojawia się pijana wiśnia z mascarpone, nutellą, dżemem wiśniowym czy galaretką. Spotkamy warianty przekładane bitą śmietaną, kremem waniliowym, a także masą czekoladową. Każdy z nich jest inny, ale wszystkie przepyszne, a mimo wielu różnic wszystkie te receptury łączy jedno- pyszne, soczyste wiśnie.

Jak zrobić ciasto pijana wiśnia, aby było idealnie wilgotne i pełne smaku? To nic trudnego! Wystarczy upiec biszkopt kakaowy, a następnie porządnie nasączyć go ponczem z herbaty, soku z cytryny z cukrem lub alkoholu. Kolejna warstwa to puszysta masa ze śmietanki kremówki. Teraz nakładamy nasze drylowane wiśnie (najlepiej takie z nalewki, ale mogą to być też wiśnie z kompotu lub świeże owoce, namoczone wcześniej w brandy). Na wiśniach ląduje druga warstwa biszkoptu, a wierzch oblewamy czekoladą. 

Desery z wiśniami - inne pyszne pomysły

Wiśnie to składnik wielu słodkości, zarówno deserów na zimno, jak i wypieków. Ich lekko kwaśny smak idealnie balansuje słodycz, a wyjątkowa soczystość wspaniale uzupełnia ciasta drożdżowe i biszkopty. Co zrobić z wiśni, aby najlepiej wykorzystać je w kuchni? Jednym z najpopularniejszych przepisów na ciasto z wiśniami jest oczywiście tort szwarcwaldzki, tak zwany czarny las. Inne znane i lubiane ciasta to kruchy placek z wiśniami, wiśniowe tiramisu, piernik z wiśniami, wiśniowa chmurka czy brownie z wiśniami. My szczególnie polecamy połączenie wiśni z twarogiem, które genialnie razem smakuje i pięknie wygląda. Koniecznie przetestujcie więc sernik z wiśniami oraz sernikobrownie z wiśniami.

Pysznym pomysłem są także wszelkiego rodzaju ciasteczka z wiśniami, zarówno ciastka francuskie, kruche, jak i owsiane. Możemy je przygotować w przeróżnych kształtach i rozmiarach, ale najczęściej spotkamy rożki, sakiewki i koperty z wiśniami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne